Papa: Budućnost čovječanstva prolazi kroz obitelj

Budućnost čovječanstva prolazi kroz obitelj, poručio je papa Franjo sudionicima Festivala obitelji koji se održava u Riva del Gardi od 1. do 6. prosinca na temu “Ekosistem i rad. Zaposlenost žena i natalitet, blagostanje i ekonomski rast”, prenosi IKA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ustvrdivši kako obitelji treba dopustiti da igra ulogu koja joj pripada, Papa je dodao kako nije dovoljno samo naglašavati važnost obitelji i potvrđivati njezina prava, već je potrebno razmotriti kako se na konkretan način mogu artikulirati zadaće obitelji i zadaće društva, posebice s obzirom na odnose između posla i obiteljskog života.

“Obitelj ima misiju koja joj je vlastita, u službi njezinih članova, njihova vlastitog razvoja, života; ima prava i stoga treba potpore i jamstva da bi ih mogla ostvariti. S druge strane, obitelj ima obaveze prema društvu, to jest mora ponuditi svoju suradnju u službi zajednice. To je povlašteno okruženje u kojem se skladno provode u djelo solidarnost i supsidijarnosti, to jest sinergija između javnog i privatnog, između tvrtki i obitelji. Upravo zbog zadaće i odgovornosti koje zahtijevaju rađanje i odgoj djece, obitelji trebaju odgovarajuću pomoć državnih tijela i poduzeća, u perspektivi međusobne suradnje. Zabrinjavajuća demografska kretanja zahtijevaju od svih zainteresiranih strana izvanrednu i hrabru strategiju u korist obitelji. To može također uroditi gospodarskim preporodom za zemlju. I u tome smislu mora se ponovno razmotriti i riješiti tragediju nezaposlenosti, posebno među mladima. Nedostatak posla ponižava osobu, koja se osjeća beskorisnom u vlastitim očima, i osiromašuje društvo, koje biva lišeno doprinosa vrijednih i revnosnih snaga”, rekao je Papa, koji se založio za stvaranje obiteljskih politika, uređivanje pravnog i društvenog položaja obitelji općenito te pomaganje najsiromašnijim obiteljima.

Na kraju je Sveti Otac podsjetio na teški položaj zaposlene žene u suvremenom društvu. “Potrebno je raditi na tome da žena, zbog ekonomskih razloga, ne bude prisiljena na teški rad i prenapornu satnicu, pored svih svojih dužnosti domaćice i odgojiteljice djece. No, prije svega, moramo uzeti u obzir da obveze žena, na svim razinama obiteljskog života, predstavljaju također jedinstveni doprinos životu i budućnosti društva”, istaknuo je Papa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.