Papa Franjo otvorio Izvanrednu sinodu Pastoralni izazovi obitelji u kontekstu evangelizacije

Papa Franjo u nedjelju prijepodne otvorio je Izvanrednu biskupsku sinodu pod nazivom “Pastoralni izazovi obitelji u kontekstu evangelizacije” na kojoj će sudjelovati biskupi iz čitavoga svijeta. Cilj Izvanredne sinode koja se održava od 5. do 19. listopada razmotriti kako najbolje navještati Evanđelje u kontekstu današnjice koja donosi nove izazove i pitanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok mediji u centar stavljaju pitanje hoće li Crkva promjeniti svoj nauk po pitanju primanja Euharistije za one koji žive u složenim životnim situacijama, iz fokusa se miču druga, ne manje važna pitanja.

Dok će teme o kojima će sinoda raspravljati varirati od samohranog majčinstva, brige za pastoral djece istospolnih parova, izazov promicanja monogamije u kulturama gdje je poligamija norma – fokus pažnje zapadnih medija usmjeren je na debatu smiju li rastavljeni i ponovno oženjeni, koji nisu dobili od Crkve odluku o ništavnosti prvog braka, sudjelovati u sakramentalnom životu.

Ipak, prema glasnogovorniku Sinode p. Thomasu Rosici, izazovi s kojima se obitelji danas suočavaju mnogo su veći i sežu dalje od onih izazova s kojima se suočavaju samo obitelji Crkve na zapadu. “Pitanje mogu li razvedeni i ponovno oženjeni imati pristup sakramentima možda je goruće pitanje u mnogim zapadnim zemljama, no to nikako nije jedini izazov s kojim se opća Crkva suočava.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogi će problemi biti iznjeti na Sinodi o pastoralu obitelji, rekao je p. Rosica, kao što su situacije ekstremnog siromaštva, samohrano roditeljstvo, obitejli u ratu i izbjeglištvu i druga.

Dok svijet prati Sinodu o obitelji centralno je pitanje, objasnio je p. Rosica, kako će pastoralni djelatnici, učitelji, obični vjernici prihvatiti ono što se događa – razmatranje kako početi naučavati “ljepotu braka, važnost obiteljskog života, važnost djece”.

“Vidimo toliko mnogo ljudi u svijetu koji su slomljeni, koji pate – bilo zbog propalih veza, bilo zbog rata”, rekao je p. Rosica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedno od pitanja koja će Sinoda razmatrati – pastoral razvedenih i civilno ponovno oženjenih osoba usitinu je ozbiljno pitanje i vrijedno pažljivog i suosjećajnog razmatranja. Ipak, o.  José  Granados, profesor sakramentalne teologije na Papinskom institutu Ivan Pavao II. za Brak i obitelj: “veće je pitanje… istinka obnova poslanja obitelji u Crkvi, koja vidi obitelj kao veliki potencijal za evangelizaciju i društveno djelovanje”.

O. Granados istaknuo je kako je papa Franjo, u Evangelii Gaudium,zatražio pastoralno obraćenje Crkve. Imajući to u vidu fokus Sinode ne bi trebao biti samo na problemima, na pokušaju da se “popravi” obitelj. I to stoga što obitelj, iznad svega, nije problem, već veilki izvor snage za čovječanstvo, za opće dobro, za brigu o budućnosti, za visziju vjere – rekao je.

“Sinoda poziva da se shvati veliki dar koji nam je Bog dao kroz obitelj te da se taj dar njeguje kako bi urodio plodovima”, rekao je o. Granados.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vatikan je ove godine objavio dokument pod nazivom “Instrumentum Laboris”, koji navodi pastoralne brige današnjih vjernika. Razmatranja u dokumentu baziraju se na odgovorima na seriju upitnika na koje su 2013. odgovarale biskupije iz cijelog svijeta.

Dokument nabraja različite izazove s kojima se susreće današnja obitelj. Mnogi od kojih su izazovi s kojima su se susretae obitelji svih vremena, dok su drugi lokalizirani u različitim kulutrama i regijama svijeta. Ipak neka, kao pitanje istospolnih paova, i utjecaj društvenih mreža na društvenu percepciju obitelji – potpuno su nova.

U svakom slučaju, primarna svrha Sinode je, kao što to navodi Instrumentum Laboris “razmatrati o putu koji treba slijediti kako bi se svima komunicirala istina o bračnoj ljubavi i obitejli te odgovoriti na mnoge izazove”.

Bdijenje uoči Sinode

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U predvečerje početka Izvanredne biskupske sinode sinoć se na Trgu Sv. Petra u Vatikanu okupilo se više od 40.000 vjernika koji su ujedinjeni s Papom i sinodalnim ocima molili za uspjeh sinode. U nagovoru papa Franjo istaknuo je da su obitelji škole čovječnosti i nezamjenjivi prinos pravednijem i solidarnijem društvu. Bdjenje je bilo u znaku molitve za obitelji, kako onih snažnih tako i onih koje prolaze kroz teškoće, kao i molitve za sinodske oce.

Papa je vjernike potaknuo da mole za sudionike sinode, da im Duh Sveti da tri dara: dar slušanja, duh otvorenosti u raspravama i da zadrže pogled na Isusu Kristu. Sinoda biskupa o braku i obitelji providonosna je prilika, kako je rekao Sveti Otac, po uzoru na sv. Franju, za obnovu Crkve i društva. Neka vjetar Duhova zapuše na rad sinode, Crkvu i cijelo čovječanstvo.

Odvežimo čvorove koji onemogućuju ljudima da susretnu jedan drugoga, zaliječimo rane mnogih koje krvare, rasplamsajmo nadu, jer mnogi su bez nade! Neka nam podari kreativnu ljubav s kojom će ljubiti kao što je Isus ljubio. Tako će naše naviještanje povratiti živost i dinamizam prvih navjestitelja Evanđelja, zaključio je papa Franjo svoj nagovor.

Na Sinodi sudjeluje u ime Hrvatske biskupske konferencije zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić a u ime BK Bosne i Hercegovine banjolučki biskup Franjo Komarica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.