Intervju Corriere della Sera: Papa Franjo protiv toga da ga se idealizira

U velikom intervjuu za talijanski Corriere della Sera, papa Franjo govori o obitelji, zlostavljanju djece, svojim putovanjima, odnosima s pravoslavnima, globalizaciji i kako on upravlja Crkvom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prikazati Papu kao Supermena je uvredljivo

“Papa je čovjek koji se smije, plače, spava mirno, a ima prijatelje kao i svatko drugi. Normalna osoba”, rekao je papa Franjo. “Volim biti među ljudima, biti s onim tko pati, ići po župama.” No, on je negirao da je otišao van noću hraniti prosjake u blizini Vatikana. Jasno je poručio da ne voli kad ga se idealizira: “Sigmund Freud rekao je kako u svakoj idealizaciji postoji agresija. Prikazati Papu kao neku vrsta Supermana ili zvijezde meni se čini uvredljivim.”

Upitan bi li njegov posjet Svetoj zemlji u svibnju mogao dovesti do sporazuma o bliskosti s pravoslavcima, Franjo je odgovorio: “Svi smo nestrpljivi dobiti konkretne rezultate, ali put do jedinstva s Pravoslavnom crkvom znači prije svega hodati i raditi zajedno”. Dodavši da je pravoslavna teologija vrlo bogata i ima ​​velike teologe, te da je njihova vizija Crkve i sinodalnosti divna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Papa emeritus nije kip u muzeju, on je institucija

Upitan je li ikad pitao Benedikta XVI za savjet, papa Franjo rekao je da je pitao. „Papa emeritus nije kip u muzeju. On je institucija“. Podsjetio je da prije Drugog vatikanskog koncila (1962-1965) ideja o biskupima emeritusima uopće nije postojala, a sada, primjećuje on, imamo i papu emeritusa. “Benedikt je prvi, a možda će biti i drugih. Ne znamo.”, rekao je, ne isključujući mogućnost da bi i on mogao slijediti taj primjer.

Upitan je li on usamljen čovjek s obzirom na način na koji on upravlja Crkvom, Franjo je rekao: “Papa nije usamljen u svom poslu, jer ga prate i savjetuju mnogi. Bio bi usamljena osoba, kada bi odlučivao bez da sasluša, ili se pretvarao da sluša”, no kada dođe trenutak odluke “tada je sam sa svojim osjećajem odgovornosti.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slučajevi zlostavljanja djece od strane svećenika su strašni

Govoreći o zlostavljanju djece od strane svećenika, papa Franjo je rekao “da su slučajevi zlostavljanja strašni, jer ostavljaju duboke rane”. Rekao je da je Benedikt XVI “bio vrlo hrabar i otvorio put, a Crkva je učinila mnogo na tom putu, možda više nego drugi“. Primijetio je da statistike otkrivaju nevjerojatno nasilje nad djecom, ali i da se velika većina zlostavljanja odvija u okruženju obitelji i bližnjih. Crkva je jedina javna ustanova koja se pokrenula transparentno i odgovorno, rekao je, „nitko drugi nije učinio koliko ona, ali Crkva je jedina napadnuta.”

Obitelj prolazi vrlo ozbiljnu krizu, moramo dati odgovor

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govoreći o obitelji papa Franjo je rekao kako ona “prolazi kroz vrlo ozbiljnu krizu”, mladi manje ulaze u brak, mnoge se obitelji raspadaju i djeca pate. “Moramo dati odgovor. No, kako bi to učinili, moramo duboko promišljati”, rekao je on. To je ono što se dogodilo na nedavnom Konzistoriju i to će se dogoditi opet na predstojećoj sinodi u 2014. i 2015. “Samo u svjetlu dubokog promišljanja može se ozbiljno s pastoralnom dubinom suočiti s određenim situacijama, tako i s onom u kojoj se nalaze razvedeni.”

 Nikada nisam razumio vrijednosti o kojima se ne može pregovarati

Upitan zašto ne govori o takozvanim “vrijednostima o kojima se ne može pregovarati”, posebice u području bioetike i spolnog morala, papa Franjo uzvratio je novinaru da nikada nije razumio izraz “vrijednosti o kojima se ne može pregovarati“. „Vrijednosti su vrijednosti. Točka! Ne mogu reći da među prstima jedne ruke postoje neki korisniji od drugih. Dakle, ja ne razumijem u kojem smislu mogu postojati vrijednosti ‘po dogovoru’“. Podsjetio da je rekao ono što je želio reći na temu života u svojoj apostolskoj pobudnici “Radost Evanđelja” (Evangelii Gaudium).

Brak je između muškarca i žene

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po pitanju braka i civilnih partnerstva, Papa je potvrdio da je “brak između muškarca i žene”. Države nastoje opravdati civilna partnerstva “kako bi regulirale različite situacije zajedničkog života”, ponukane potrebom za reguliranjem ekonomskih odnosa među ljudima, na primjer, kako bi se osigurala zdravstvena zaštita, rekao je. “Trebamo sagledati različite slučajeve i vrednovati ih u njihovoj različitosti”.

Na pitanje hoće li Crkva, 50-ak godina nakon Humanae Vitae, ponovno otvoriti pitanje kontracepcije, Franjo je podsjetio kako je Pavao VI “preporučio da ispovjednici trebaju biti vrlo milosrdni, i pažljivi prema konkretnim situacijama”. Franjo je pohvalio svog prethodnika za „proročki stav“ i zato što je „imao hrabrosti ići protiv većine, braniti moral, napraviti kulturološku kočnicu, i suprotstaviti se trenutnom i budućem neo-malthusijanstvu.” No, rekao je, to nije pitanje promjene doktrine, već “ulaženja u dubinu pitanja i prijevoda u pastoralnu praksu tako da uzme u obzir situacije i ono što je moguće za osobe”. Dodao je da će se o tome će se raspravljati na sinodi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.