Papa: Postoji opasnost da budemo kao farizeji, da poštujemo zakone, ali ne ljubimo bližnjega, jer smo tvrda srca, oholi i ponosni

Papa
Foto: fah

Sveti Otac osvrnuo se na dramu brojnih izbjeglica koji su i ovih dana izgubili živote tijekom strahovitih putovanja te pozvao na molitvu za sve stradale, posebno one u Austriji, među kojima su bila i djeca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Papa Franjo u nedjelju je osudio smrt 71 migranta pronađenih u kamionu na autocesti Budimpešta-Beč i pozvao na “učinkovitu suradnju” kako bi se spriječili zločini koji predstavljaju “uvredu cijelom čovječanstvu”.

Papa je vjernika okupljene na Trgu sv. Petra u Rimu pozvao da s njim u tišini mole za migrante koji su izgubili živote “na tim strašnim putovanjima”.

“Pridružujem se cijeloj austrijskoj Crkvi u molitvi za žrtve, njih 71, među kojima je i četvero djece. Povjeravam svakog od njih na milost Boga”, kazao je Papa. On od svog ustoličenja za poglavara Rimokatoličke Crkve 2013. opetovano upozorava i govori protiv “globalizacije ravnodušnosti” prema migrantima. Samo u srpnju u Europu je stiglo 107.000 izbjeglica i migranata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među izbjeglicama je i veliki broj kršćana iz Iraka, Nigerije i ostalih zemalja koje bježe pred progonima, a Papa je zatražio od međunarodne zajednice da “učini nešto kako bi se stalo na kraj nasilju i zloupotrebi vlasti”.

Vanjsko poštovanje zakona nije dosta

Vanjsko poštovanje zakona i običaja nije dosta da budemo dobri kršćani, upozorio je papa Franjo u nedjeljnom nagovoru mnoštvu hodočasnika okupljenih na Trgu Svetog Petra u Vatikanu te se osvrnuo na dramu brojnih izbjeglica koji su i ovih dana izgubili živote tijekom strahovitih putovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pozvao je na molitvu za sve stradale, posebno one u Austriji, među kojima su bila i djeca. U povodu te tragedije bečki nadbiskup kardinal Christoph Schoenborn hodočastio je sa skupinom mladih u Vječni Grad kako bi tražio oproštenje.

Postoji opasnost da ne ljubimo bližnjega, jer smo tvrda srca, oholi i ponosni

Isus želi i nas upozoriti da vanjsko poštovanje zakona nije dosta da budemo dobri kršćani. Kao i u njegovo doba za farizeje, postoji i za nas opasnost da se smatramo dobrima ili čak gore – boljima od drugih, jer poštujemo pravila, običaje, premda ne ljubimo bližnjega, jer smo tvrda srca, oholi i ponosni. Moramo otvoriti srca Bogu i njegovoj Riječi, tražiti pravdu i mir, rekao je Papa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navodeći Isusove riječi kako nema stvari koje čovjeka čine nečistim ulazeći u njega, već su to stvari koje izlaze iz njega, Sveti Otac istaknuo je primat unutrašnjosti – srca, primijetivši kako nas svetima ne čine vanjske, već unutarnje stvari, “srce, koje izražava naše namjere, izbore i želje da sve čine za volju Božju”. Vanjska stajališta su posljedica onoga što smo odlučili srcem.

Granica između dobra i zla ne ide izvan nas, već u nama

“Granica između dobra i zla ne ide izvan nas, već u nama, u našoj savjesti. Zbog toga je srce koje mora biti pročišćeno i obraćeno”, jer bez toga ni ruke ne mogu biti stvarno čiste, a ni usnice koje izgovaraju iskrene riječi ljubavi, milosrđa i opraštanja.

Papa Franjo zatražio je zagovor Blažene Djevice Marije da nam poda čisto srce, slobodno od svih licemjerstva kako bismo mogli živjeti po duhu Božjeg zakona i postići njegovu ljubav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Beatifikacija sirokatoličkog mučenika biskupa Melkija

Osvrćući se na jučerašnju beatifikaciju u Libanonu sirokatoličkog mučenika biskupa Flavijena Michela Melkija za vrijeme strašnih progona kršćana, koji je poticao vjernike da ostanu čvrsti u svojoj vjeri, Papa je primijetio kako se i danas na Bliskom istoku, a i drugim krajevima svijeta, progoni kršćane. Ta beatifikacija, koja im podaje utjehu, odvažnost i nadu, trebala bi biti poticaj zakonodavcima i vladarima da posvuda jamče vjersku slobodu, a međunarodnoj zajednici da se prekinu nasilja i zlostavljanja ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.