Plesna predstava “Cirkus Primitif balet” premijerno na 60. Splitskom ljetu

Plesna predstava “Cirkus Primitif balet” koreografa i redatelja Staše Zurovca bit će premijerno izvedena na 60. Splitskom ljetu u srijedu, 6. kolovoza s početkom u 21 sat, u sklopu baletnih večeri na Sustipanu. Balet je na glazbu Jean-Marc Zelwera izvodi ansamvl od šest plesačica i isto toliko plesača baleta Hrvatskog narodnog kazališta Split.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zurovac je sljedećim riječima opisao svoje djelo: „’Cirkus primitif balet’ suvremena je baletna predstava koja svoju osnovnu tematiku nosi u tri elementa sadržana u samom nazivu. Prije svega glazba koja je korištena u predstavi izvorno je pisana za cirkus, te u sebi nosi nešto arhetipsko, što me je i potaklo da predstavu smjestim u ambijent nekog imaginarnog primitivnog, iskonskog životnog kruga koji kroz razbarušeni kovitlac plesno-baletnog veselja, na duhovit način pokušava publici predočiti priču u kojoj ne postoji niti ono što je bilo, niti ono što će biti, već samo ono što nas čini onakvima kakvi jesmo u urnebesnoj radosti zajedničkog postojanja“

Istaknuti hrvatski koreograf Staša Zurovac po treći se put vraća ovom naslovu, kojega je u proljeće 2003. s Baletom zagrebačkog HNK postavio kao svoje prvo cjelovečernje koreografsko ostvarenje. Glazbeno nadahnuće Zurovac je pronašao u glazbi njemu omiljenog francuskog skladatelja i glazbenog sveznadara Zelwera.  Ili, Zurovčevim riječima: „U potrazi za naslovom koji bi bio zanimljiv i istovremeno tražeći glazbu, došao sam do podatka da je meni omiljeni skladatelj Jean Marc Zelwer izdao CD pod nazivom ‘Zirkus primitif opera’, pa sam tako došao na ideju zamoliti ga da za mene napiše i ‘Cirkus primitif balet’, djelo koje bi se zasnivalo na cirkuskoj glazbi. Tražeći na Internetu kontakt adresu vidio sam da je izdao novi CD pod nazivom ‘La Tribu iota’, u podnaslovu ‘musique de cirque’,  to je bilo to. Tako je sve započelo“.

Staša Zurovac se, kao istaknuti i nagrađivani prvak Baleta HNK Zagreb, još 1996. počeo baviti koreografijom. Do danas je za svoje koreografije dobio veliki broj nagrada i priznanja poput Nagrade hrvatskog glumišta za ‘Molim te, probudi me!’ 1996., a kasnije i za ‘Cirkus Primitif Balet’ 2006., pa najvišu državnu nagradu Vladimir Nazor za ‘Proces’.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim premijerne izvedbe 6. kolovoza na programu 60. Splitskog ljeta predviđena je i repriza ‘Cirkus Primitif Baleta’ 7. kolovoza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.