Počeo Međunarodni znanstveni skup „Nijemci i Austrijanci u hrvatskom kulturnom krugu“

Foto: snimka zaslona

Međunarodni znanstveni skup „Nijemci i Austrijanci u hrvatskom kulturnom krugu“, koji 26. put organizira Njemačka zajednica – Zemaljska udruga Podunavskih Švaba, otvoren je u petak u Osijeku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na skupu, koji će trajati tri dana, sudjeluje 67 povjesničara. Njemačka zajednica – Zemaljska udruga Podunavskih Švaba na području Republike Hrvatske okuplja oko 2000 članova, a sjedište joj je u Osijeku.

Kako je rekao njezin predsjednik Vladimir Ham, ovo je simpozij na kojemu se hrvatski povjesničari bave utjecajem Nijemaca i Austrijanaca na hrvatski kulturni krug, ali i na gospodarski i društveni život.

„Ni puno brojnije manjine od naše nemaju simpozij posvećen vlastitom utjecaju na većinski narod. Na skupu će biti podneseno pedesetak referata jer ima i zajedničkih radova povjesničara. Drago mi je da referati pokrivaju sve segmente društva – i Nijemce političare u Hrvatskoj i gospodarstvenike koji su djelovali na našim prostorima, znamenite osobe iz kulture, odnose Hrvatske i Austrije i Hrvatske i Njemačke kroz povijest i brojne druge teme od srednjovjekovnih vremena pa sve do novije povijesti”, rekao je Ham.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radovi će biti objavljeni u Zborniku radova „Godišnjak – Jahrbuch”.

„Ove godine predstavit ćemo Zbornik radova sa prošlogodišnjeg simpozija, a radovi s ovogodišnjeg simpozija bit će objavljeni u Zborniku kojeg ćemo predstaviti iduće godine na početku skupa”, rekao je Ham.

Skup se održava do nedjelje, 25. studenoga, a na njemu će se, među ostalim, govoriti o oduzimanju imovine Nijemcima nakon 2. svjetskog rata, o Švapskom brdu u Vukovaru, o Nijemcima i Austrijancima koji su bili utemeljitelji i članovi osječkih sportskih društava, doprinosu Hansa Ungnada tiskanju hrvatskih protestantskih knjiga i drugim temama koji imaju veze s austrijskom i njemačkom manjinom u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.