Potresna antiratna monodrama ‘Feniks’ izvedena u Kaštel Sućurcu

Antiratna monodrama “Feniks” autorice Silvane Dragun predstavljena je Kaštelanima u Muzejskom prostoru Podvorje u
Kaštel Sućurcu u povodu obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pozorno prateći i slušajući “pretešku” životnu ispovijed Vukovarke Marije, koju je i više nego izvrsno predstavila akademska glumica Rubina Sarajlić, gledateljima su niz lice tekle suze, a većina nije mogla zatomiti glasne uzdahe, koji su stizali iz dubine duše.

Kako nakon proživljenih ratnih strahota nastaviti živjeti, kako stati ponovno na noge, kako oprostiti, roditi i postati majka, i to majka djeteta nazvanog “Ljubav”? O svemu tome u monodrami “Feniks” progovara Vukovarka Marija, koja je uspjela preživjeti četnički logor i silovanje, a spas duše pronašla je u vjeri i ljubavi. Uz pomoć jake
i istinske vjere, Marija se iz žrtve pretvorila u pobjednicu-heroinu, koja se, baš kao mitska ptica feniks, uspjela uzdići iz najdubljeg pakla poniženja.

Monodrama Feniks govori o tome kako je glavni cilj agresora nad zatočenim civilima u logorima bio oduzeti im smisao života i volju za životom, dok svima nama u isto vrijeme govori kako bismo svi trebali dati svoj doprinos u rasvjetljavanju istine o Domovinskom ratu, rehabilitaciji i liječenju ratnih strahota. Marija kroz razgovor sa
samom sobom, agresorom i psihijatrom (likom u sjeni) propituje smisao patnje i patološke mržnje koja ljude tjera na nezamisliva i nečovječna djela u ratu. Uz pitanja: čemu rat, kako oprostiti i ozdraviti?, Marija se na radikalan način suprotstavlja zlu, pozivajući i druge žrtve da to učine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nazočnima se obratio i prof. dr. sc. Mihovil Biočić, koji je bio ravnatelj KBC-a Split u vrijeme Domovinskog rata i zapovjednik kriznog stožera zdravstva u Domovinskom ratu, te je i sam u istome sudjelovao.

“Iako je, prema dostupnim podatcima, između 2500 do 3000 žena u Domovinskom ratu pretrpjelo nasilje, samo mali broj se odlučio to i prijaviti, jer žrtve šute zbog stigme, straha od osvete, nespremnosti na ponovno proživljavanje traume, kao i zbog nedostatka vjere u pronalaženje pravde. Silovanje je najgori zločin koji se nad ženom
može počiniti – to je istinsko uništavanje žene kao bića i njene duše, a neprijatelj je baš zato takve strahote i činio”; rekao je Biočić, nakon čijeg kratkog govora se još nekoliko nazočnih uključilo u raspravu.

Monodrama “Feniks”, čiju režiju potpisuje redatelj Ante Nadomir Tadić Šutra, izvedena je prošle godine u sklopu “Tjedna sjećanja na Vukovar i Škabrnju” u organizaciji Hrvatske udruge Benedikt i Dramskog studija Ilirik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.