Povjesničar umjetnosti Meder dobitnik najuglednije europske nagrade za baštinu

Foto: snimka zaslona

Hrvatski povjesničar umjetnosti Ferdinand Meder dobitnik je najuglednije europske nagrade za baštinu u kategoriji Predane službe, jedne od sedam Grand Prix nagrada koje su kasno poslijepodne dodijeljene na svečanosti u crkvi sv. Mihovila u finskom gradu Turku, priopćilo je predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sedam Grand Prix pobjednika, od kojih  će svaki primiti novčani iznos od 10 tisuća eura, izabrao je nezavisni ocjenjivački sud sastavljen od međunarodnih stručnjaka, a domaćini su bili predsjednik vodeće baštinske organizacije u Europi, Europe Nostra,  Plácido Domingo, i povjerenik Europske komisije za obrazovanje, kulturu, mlade i sport  i Tibor Navracsics. Također dodijeljena je i nagradu po izboru publike.

Dodjeli nagrada u gradu Turku bilo je nazočno oko 1200 sudionika, uključujući baštinske stručnjake, volontere te one koji podržavaju događanje diljem Europe, uz nazočnost uglednih predstavnika iz institucija Europske unije, zemalja članica i zemlje domaćina.

Dodjelom nagrada završio je Europski baštinski kongres, javno događanje koje je okupilo stotine baštinskih stručnjaka iz cijele Europe u Turkuu između 11. i 15. svibnja 2017. U organizaciji  Europe Nostre i predstavnika zemlje domaćina – Europe Nostre Finske, održavanje kongresa su pomogli Grad Turku, brojne javne I privatne institucije iz Finske i drugih zemalja kao i program Kreativna Europe kao potpora Europske unije, priopćeno je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U obrazloženju nagrade se kaže da je Ferdinand Meder institucionalizirao konzervatorsku djelatnost i podigao obrazovne standarde u svojoj zemlji, te da je izniman primjer javnog djelovanja na području konzervatorsko-restauratorske djelatnosti.

Posvetio je radni vijek zaštiti hrvatske kulturne baštine. Kao konzervator i povjesničar umjetnosti, radio je na njezinu dokumentiranju, konzerviranju i restauriranju te na podizanju svijesti o hrvatskoj kulturi. Tijekom svojega profesionalnog djelovanja bio je ravnatelj nekih od vodećih institucija za zaštitu baštine u Hrvatskoj. Na tim je položajima svojim utjecajem uvelike pridonio unapređenju konzervatorske i restauratorske struke. Na međunarodnoj je razini nastojao osnažiti veze s mnogim ključnim međunarodnim kulturnim i baštinskim institucijama, uključujući ICOM, ICOMOS, UNESCO te Vijeće Europe, kaže se.

Stručnost i upornost Ferdinanda Medera bile su ključne za obnovu Dubrovnika nakon potresa 1979. godine. Kao ravnatelj Državne uprave za zaštitu kulturne i prirodne baštine radio je na spašavanju i zaštiti spomenika kojima je prijetilo uništenje ranih devedesetih, u vrijeme Domovinskog rata, istovremeno upozoravajući međunarodnu zajednicu o počinjenoj šteti, ističe se.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U kategorija Konzervacije nagrade su dobili Barokni kompleks i vrtovi u Kuksu, regija Hradec Králové u Češkoj; Kraljev put preko Filefjell-a u Norveškoj; Palača kulture u Blaju u Transilvaniji u Rumunjskoj; te Krov za ruševine samostana St. Juan u Burgosu u Španjolskoj.

U kategoriji Istraživanja nagrada je pripala Istraživačko-konzervatorskom projektu iz Hertogenboscha u Nizozemskoj, a u kategorija Obrazovanje, usavršavanje i promidžba svijesti o očuvanju baštine Centru za vizualne umjetnosti i istraživanja iz Nikozije na Cipru.

Nagrada po izboru publike dodijeljena je Zoltánu Kallósu, koji je tijekom 70 godina predano sakupljao značajne kolekcije glazbe, plesa, pripovjetki i obrta u zajednicama Mađara, Rumunja, Saksonaca i Roma u Translivaniji u Rumunjskoj. Glasovalo je više od 11 i pol tisuća sudionika, zaključuje se u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.