Voditeljica Bilić iz HAZU-a upozorava: ‘Potreba da se izjednačimo s Europljanima hrvatsku kulturu vodi nestanku’

Foto: Snimka zaslona

U organizaciji Centra za znanstveni rad HAZU u Vinkovcima i Filozofskog fakulteta u Osijeku u Vinkovcima danas je održan znanstveni kolokvij u povodu 140. obljetnice rođenja hrvatskog književnika i akademika Josipa Kosora (1879. – 1961.).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Centar za znanstveni radu HAZU u Vinkovcima osjeća se obveznim obilježiti ovu važnu obljetnicu, to više jer je Kosor bio akademik, ali i dijelom svoga života vezan za naš kraj, odnosno Otok, pa je ovo na neki način prigoda da resetiramo značenje Kosora za ove prostore”, istaknula je u izjavi za Hinu voditeljica Centra za znanstveni rad HAZU Anica Bilić.

Podsjetila je da su akademik Dubravko Jelčić i književni znanstvenik Ivica Matičević uredili i priredili dvanaest svezaka „Djela Josipa Kosora“ te na taj način omogućili suvremenom čitatelju pristup kompletnom Kosorovom opusu.

U radu znanstvenog kolokvija posvećenog Kosoru sudjelovalo je svojim radovima desetak studenata Filozofskog fakulteta u Osijeku pod vodstvom profesorice s novije hrvatske književnosti Marice Liović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potreba da se izjednačimo s Europljanima hrvatsku kulturu vodi nestanku

„Pokušavamo odnjegovati novu generaciju koja će se baviti hrvatskom književnošću i kulturom, a u tom kontekstu i zavičajnicima“, rekla je Liović, ističući da se metodičari “kunu u zavičajnost kao jednu od bitnih odrednica pristupa književnosti”, no, dodala je, “…kada se malo bolje pogledaju kurikulumi, od zavičajnika smo daleko“.

„Ako se ne bude posvetila dužna pozornost hrvatskim piscima, hrvatskim veličinama, ali i manjim piscima, zavičajnicima, ne znam što će biti od hrvatske kulture jer potreba da se izjednačimo s Europljanima bojim se da hrvatsku kulturu vodi k nestanku“, istaknula je Liović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Studentski radovi predstavljeni na današnjem skupu posvećenom književnom opusu Josipa Kosora bit će uvršteni u zbornik radova s prilozima još dvadesetak studenata Filozofskog fakulteta u Osijeku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.