Poziv na tribinu i razgovor s autorom povodom izlaska romana Ratka Cvetnića ‘Blato u dvorištu’

Foto: www.mozaik-knjiga.hr

Povodom izlaska nove knjige Ratka Cvetnića “Blato u dvorištu”, održat će se Tribina u prostorijama Društva hrvatskih književnika na kojoj će s autorom o knjizi i književnosti razgovarati Lada Žigo Španić, voditeljica Tribine DHK.

Prozne ulomke čitat će dramska umjetnica Dunja Sepčić.

Tribina će se održati u prostorijama Društva hrvatskih književnika (Trg bana Josipa Jelačića 7/I, Zagreb) u ponedjeljak, 25. ožujka 2019. u 12 sati.

Roman Blato u dvorištu počinje opisom obiteljske fotografije koja je snimljena u turopoljskom selu Brestovcu u lipnju 1965., prije polaska na obiteljski izlet. Obitelj je iz svoje zagrebačke, donjogradske svakodnevice u Brestovec protjerana po završetku Drugog rata. Sad pomalo uspijeva rehabilitirati svoj građanski status. Prisjećajući se dana kad je – kao dječak – snimio tu fotografiju, Pripovjedač opisuje osobe na slici: roditelje, brata i sestre, djeda i ostale rođake te uloge koje su imali u obiteljskom i njegovom životu do toga trenutka. Međutim, izlet na koji su krenuli svima će promijeniti živote, a zajednički osjećaj krivnje u mnogome će odrediti njihove daljnje odnose.

Nakon tragičnog događaja Pripovjedač će se posvetiti kontemplativnom životu, ali ga optimizam neće napustiti. U pozadini njegovih uspomena na članove obitelji protječu povijesne okolnosti druge polovice prošlog stoljeća. O svemu tome razgovara sa svojim nećacima i nastoji ih, kao nekad djed njega, uvjeriti u to da pokušaji popravljanja svijeta završavaju tragičnim gubitcima, ne samo vremena.

Ratko Cvetnić rodio se u Zagrebu 1957. godine. Radi kao sportski dužnosnik u Zagrebačkom športskom savezu. Godine 1997. debitirao je na književnoj sceni ratnom prozom Kratki izlet, 2009. objavljuje roman Polusan, a 2013. Roman Povijest Instituta. Dvostruki je dobitnik ugledne nagrade za književnost Gjalski. Djela su mu prevedena na slovenski, poljski, njemački, engleski i nizozemski.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr