Predstavljen časopis ‘Glasnik HAZU’

Foto: HAZU

Časopis Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti “Glasnik HAZU” predstavljen je u srijedu u palači HAZU-a u Zagrebu, a predsjednik HAZU-a akademik Zvonko Kusić naglasio je kako Akademija svojim Glasnikom poručuje da je otvorena prema budućnosti i uključena u rješavanje aktualnih društvenih pitanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kusić je podsjetio da Akademija od 1877. izdaje svoj “Ljetopis” koji donosi popis svega što je učinila u protekloj godini i koji je vrlo opsežan, na otprilike 1200 stranica. “Stoga se pojavila potreba da se rad Akademije predstavi u prihvatljivijem obliku široj zajednici”, rekao je Kusić naglasivši kako Akademija svojim Glasnikom poručuje da je otvorena prema budućnosti i uključena u rješavanje aktualnih društvenih pitanja te da kao akademija hrvatskog naroda šalje poruke hrvatskom narodu.

O časopisu su govorili i glavni urednik Glasnika HAZU akademik Ivan Gušić, urednik Tihomil Maštrović i publicist Marko Grčić.

Akademik Gušić je napomenuo kako je Glasnik HAZU pokrenut na poticaj predsjednika HAZU-a akademika Kusića 2014. godine. “Časopis izlazi polugodišnje i do sredine 2017. objavljena su četiri broja u tiskanom i elektroničkom izdanju”, rekao je dodavši kako se u njem objavljuju tekstovi na hrvatskom i engleskom jeziku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ocijenio je kako Glasnik HAZU javnosti predstavlja znanstvenu i umjetničku djelatnost Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti koja se ostvaruje radom 9 razreda, 24 znanstveno-istraživačke jedinice, 18 znanstvenih vijeća, 7 muzejsko-galerijskih jedinica te Knjižnice i Arhiva HAZU.

Po Maštrovićevim riječima, cilj časopisa je povećati recepciju rezultata rada HAZU-a u hrvatskoj i u široj europskoj i svjetskoj javnosti jer su brojne aktivnosti akademika i HAZU-a premalo poznate.

Naglasio je kako se u časopisu na stručan, pristupačan i vizualno atraktivan način obrađuju teme vezane uz povijest i baštinu HAZU-a te Hrvatske u cjelini, ali i aktualna društvena pitanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Maštrović je poručio kako je Glasnik HAZU namijenjen znanstvenoj i akademskoj zajednici te široj javnosti.

Publicist Marko Grčić je istaknuo da sve tradicionalne ustanove trebaju shvatiti važnost modernih medija. „Glasnik HAZU doista je hvalevrijedan pokušaj da se ova kuća smjesti na domaći i međunarodni medijski prostor”, rekao je dodavši kako je HAZU starija i od jedne državne tvorevine u kojoj je djelovala.

Ocijenio je kako on na HAZU gleda kao vrhunsku znanstvenu i umjetničku ustanovu vrijednu divljenja sa svom historijskom prtljagom koju vuče i nastoji osposobiti za nepredvidljive izazove sutrašnjeg dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojava Glasnika HAZU ulijeva nadu da će uskoro pretegnuti pustolovna strana Akademije okrenuta uvijek rizičnoj budućnosti, rekao je Grčić.

U Glasniku HAZU između ostaloga nalaze se i rubrike: Tema broja, Razredi HAZU, Znanstveni zavodi HAZU, Muzeji, galerije i zbirke HAZU, Projekti HAZU, Blago Knjižnice, Arhiva i zbirki HAZU, Izlog izdanja HAZU, Međunarodna suradnja, Izjave HAZU te Kronika događaja u HAZU.

Glavni i odgovorni urednik Glasnika HAZU je akademik Ivan Gušić, urednik je Tihomil Maštrović, likovni urednik Damir Fabijanić, a uz njih su u uredništvu Alemko Gluhak, Vjera Katalinić, Ana Lederer, Marijan Lipovac, Bojan Marotti i Snježana Paušek Baždar.

Izlaženje Glasnika HAZU potpomaže Zaklada HAZU-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.