Predstavljen program 44. Varaždinskih baroknih večeri

Varaždinske barokne večeri ove će se godine održati od 19. do 30. rujna u Varaždinu te u nekoliko gradova varaždinske i triju susjednih županija, a okosnicu programa čine neki od današnjih najznačajnijih baroknih orkestara Italije, ovogodišnje zemlje-partnera Festivala, najavljeno je danas na konferenciji za novinare održanoj u Trakošćanu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Festival će u Katedrali u Varaždinu otvoriti Academia Bizantina iz Ravenne pod dirigentskim ravnanjem Ottavia Dantonea, uz sudjelovanje zbora Chorus Angelicus.

Ravnatelj VBV-a Davor Bobić iskazao je zadovoljstvo što je ovogodišnja zemlja-partner VBV-a Italija, kolijevka baroka. Istaknuo je da su jedni od najljepših notnih zapisa u povijesti stigli upravo iz Italije, dodavši da okosnicu programa čine neki od današnjih najznačajnijih baroknih orkestara Italije.

Talijanska veleposlanica Emanuela D’Alessandro naglasila je da su Varaždinske barokne večeri jedna od najznačajnijih hrvatskih kulturnih manifestacije te da su, uz sve veze koje postoje između Italije i Hrvatske, najjače baš umjetničke i kulturne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sklopu kulturne suradnje veleposlanica je najavila i gostovanje izložbe “Svjetlost baroka” od 28. listopada do 31. siječnja 2015. na kojojj će se izložiti 33 djela poznatog talijanskog umjetnika Giovania Francesca Barbieria, a koja se održava u suradnji sa zagrebačkim Muzejem za umjetnost i obrt.

Drugoga dana VBV-a, 20. rujna, nastupit će Camerata Garestina i Venice baroque consort. U nedjelju, 21. rujna na programu je koncert Laure Vadjon i Igora Davidovicsa te Varaždinskog komornog orkestra, a u ponedjeljak, 22. rujna predstavit će se Krešimir Has na orguljama dok će Yasunori Imamura izvesti koncert pod svijećama na vihuela-baroknoj gitari.

Utorak, 23. rujna rezerviran je za, kako je rekao Bobić, jedan od ponajboljih turskih orkestara rane glazbe Pere ensemble iz Istanbula pod umjetničkim vodstvom Mehmeta Yesilcaya.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od srijede do petka na programu su koncerti Accademia Degli Astrusi, Ansmabla instrumenta musica iz Dresdena te u petak Barkong orkesta La magnifica comunita. U petak, 26. rujna, kao popratni program Baroknih večeri, održat će se simpozij “Život i djelo Jurice Muraja” dok će u subotu 27. te nedjelju 28. rujna nastupiti Barokni ansambl Xarabande. U subotu je na rasporedu i koncert Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić te Hrvatskog baroknog ansambla. U ponedjeljak, 29. rujna hrvatsku kulturnu baštinu predstavit će ansambl Lado, a posljednjeg dana Varaždinskih baroknih večeri, 30. rujna dodijelit će se festivalske nagrade.

Osim u Varaždinu te u dvorcu Trakošćan, dio koncerata održat će se i u Varaždinskim Toplicama, Ludbregu i Belecu te u Krapini, Prelogu i Križevcima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.