Predstavljen prvi dio monografije Borisa Havela o povijesti Izraela

izraela
Montaža: Narod.hr, izvor: Školska knjiga

Monumentalna monografija Izrael – narod u danu rođen – knjiga prva – Povijest Izraela od Abrahama do Bar Kohbe (oko 2000. pr. Krista – 135.) Borisa Havela, prvo od tri izdanja Školske knjige u kojima će biti cjelovito opisana povijest hebrejskoga, izraelskoga i židovskoga naroda od njegova početka prije četiri tisućljeća do danas, predstavljena je u utorak, 21. ožujka, u Židovskoj općini Zagreb u suradnji s Kulturnim društvom ,,Miroslav Šalom Freibergerˮ. To kapitalno znanstveno djelo velikoga formata, s gotovo tisuću stranica, predstavili su glavni rabin u Hrvatskoj Luciano Moše Prelević i autor knjige, politolog, prevoditelj, publicist i sveučilišni profesor Boris Havel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Fasciniran sam, ni u snu nisam očekivao ovako sveobuhvatno djelo koje može biti na ponos hrvatskom izdavaštvuˮ, kazao je rabin Prelević te istaknuo važnost knjige za židovsku zajednicu u Hrvatskoj, ali i za kršćanske zajednice.

Razumijevanje bogatog nasljeđa Izraela

Cilj je monografije Borisa Havela pridonijeti razumijevanju bogatoga naslijeđa Izraela kako bi se iskorijenile predrasude i antisemitska uvjerenja, potaknuo pozitivan odnos prema Židovima i Državi Izraelu te smanjila neupućenost u bliskoistočne teme, izvijestila je Školska knjiga.

Rabin Prelević: Ni u snu nisam očekivao ovako sveobuhvatno djelo

”Kada sam potkraj prošle godine od predsjednika Upravnog odbora Školske knjige dr. sc. Ante Žužula i autora monografije prof. dr. Borisa Havela čuo da je prvi dio trilogije o povijesti Izraela u tisku, bio sam uzbuđen i s nestrpljenjem čekao izlazak knjige. Sad kad knjigu držim u rukama, fasciniran sam. Premda otprije poznajem rad izv. prof. dr. sc. Havela, ni u snu nisam očekivao ovako sveobuhvatno djelo koje može biti na ponos hrvatskom izdavaštvu a i izdavaštvu u znatno širim okvirima, posebno zato što dosad nisam naišao na knjigu koja na takav način povezuje današnji Izrael s onim biblijskim. Kao rabin sa zadovoljstvom moram istaknuti da to djelo nadilazi ‘običnu’ povijesnu knjigu jer uz priču o židovskom narodu jednostavnim jezikom vješto govori o židovstvu objašnjavajući njegovu teološku i političku misao”, istaknuo je glavni rabin u Hrvatskoj Luciano Moše Prelević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema njegovim riječima monografija Izrael – narod u danu rođen Borisa Havela važna je za židovsku zajednicu u Hrvatskoj, ali i za kršćanske zajednice. Riječ je o velikom doprinosu znanstvenoj misli koji se, s druge strane, može čitati kao uzbudljivo povijesno beletrističko djelo s jednim narodom kao glavnim likom. To može biti dodatni poticaj za prevođenje knjige na druge europske jezike, posebno u Izraelu, smatra rabin Prelević kojega je Boris Havel ,,osvojio golemom ljubavlju prema Izraelu koja izvire iz svake njegove riječiˮ i naslovom knjige ”Izrael – narod u danu rođen” u kojemu je na jedinstven način, sa samo nekoliko riječi, izrečena bit židovskog naroda.

>Dr. sc. Boris Havel: ‘Zašto HRT navija za američkog demokratskog kandidata Bidena?’

”Najčudesnija nacionalna priča cjelokupne ljudske povijesti”

Povijest Izraela između Abrahamova poziva oko 2000. pr. Kr. i sloma Drugoga židovskog ustanka 135. godine, o kojoj govori predstavljeni prvi svezak knjige Izrael – narod u danu rođen, najčudesnija je nacionalna priča cjelokupne ljudske povijesti, smatra autor knjige. U ta dva tisućljeća židovski je narod svijetu podario ”najveće, najdragocjenije i najutjecajnije svjetonazorske, teološke, mudre i etičke naputke za življenje. Sve što je potrebno za zdrav, pobožan, ćudoredan, odgovoran i kreativan osobni, obiteljski, vjerski i društveni život čovjeka, ma tko bio i ma gdje živio, sadržano je u baštini što ju je svijetu ostavio taj već tada najljubljeniji i najomraženiji od svih naroda”, obrazložio je izv. prof. dr. sc. Boris Havel.

>Ekspert za orijentalistiku dr. sc. Havel: ‘Raskol šijita i sunita u islamu je velika prijetnja svijetu!’

Cilj je njegove monografije pridonijeti razumijevanju toga bogatog naslijeđa kako bi se iskorijenile predrasude i antisemitska uvjerenja te potaknuo pozitivan odnos prema Židovima i Državi Izraelu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatskoj je, ističe Boris Havel, napravljeno mnogo u promicanju kršćansko-židovskog prijateljstva, suradnje i poštovanja. U skladu s time napisana je i ova knjiga kojom autor, kao znanstvenik i kršćanin, želi pridonijeti stvaranju slike o Židovima utemeljene na povijesnim vrelima i zajedničkim vrijednostima.

Smanjiti neupućenost u bliskoistočne teme

Namjera mu je i smanjiti neupućenost u bliskoistočne teme koja lako može dovesti do površnih i netočnih prosudbi. Monografiju je počeo pisati kao povijest moderne izraelske države, no uvidio je da čitatelji neće moći razumjeti tu kompleksnu temu bez osvrta na daleku prošlost koja, u tri sveska, objašnjava što se u Izraelu i politici vezanoj za nj događa danas.

Knjiga Borisa Havela, pisana na multidisciplinaran, jezgrovit i pristupačan način, namijenjena je znanstvenoj i stručnoj javnosti, poglavito povjesničarima, teolozima, orijentalistima, hebreistima i politolozima, ali i širem čitateljstvu. Glavni je tekst pisan dovoljno jednostavno i jasno da ga mogu čitati i današnju židovsku političku perspektivu razumjeti i oni čitatelji koji se s ovom temom susreću prvi put.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tri sveska o povijesti Izraela

Kapitalno znanstveno djelo o povijesti Izraela Borisa Havela sastoji se od tri sveska od kojih svaki čini kronološku i tematsku cjelinu. U prvom je svesku obrađena povijest Izraela od Abrahamova poziva do velikoga progonstva koje je počelo 135. poslije Krista.

Drugi je svezak, čije je objavljivanje planirano 2025., posvećen povijesti Izraela od 135. do 1882. godine, u vrijeme dok je židovski narod u najvećemu broju živio izvan svoje zemlje i bez osobite političke ambicije da se vrati u svoju postojbinu.

Tema je treće knjige povijest cionizma i Države Izraela od kraja 19. stoljeća, kad su se Židovi počeli doseljavati u Palestinu s nakanom da u njoj obnove državu, do danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.