Predstavljena knjiga ‘Jezik za uho’ Zlatka Vidulića

Predstavljanje knjige profesora Zlatka Vidulića „Jezik za uho“ održano je u ponedjeljak 11. svibnja u Dvorani sv. Ivana Pavla II. u sisačkom Velikom Kaptolu. Knjigu su predstavili prof. Ivan Bekavac Basić i prof. Nikolina Mesić, a pjesme je čitala prof. Suzana Vogrinc.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj unikat hrvatskog jezika, djelo umirovljeno profesora latinskog jezika sisačke gimnazije, jezični je savjetnik u stihovima koji sadrži 241 pjesmu, oko 3500 stihova, 1050 savjeta te popis 52 djela koja je koristio autor.

Govoreći o knjizi prof. Mesić je istaknula kako je poticaj za pisanje knjige prof. Vidulić pronašao je u ljubavi prema hrvatskom jeziku i ljubavi prema klasičnim jezicima. „Tekstove koji su uvršteni u ovu knjige s aspekta teorije književnosti mogli bi nazvati pjesmama, ali sam profesor kaže da to nisu pjesme nego sastavci u stihu, kojima je sadržaj jezik. Dakle to su kratki sastavci koji progovaraju o nečemu što nije uobičajeno za književnu obradu, a to je gramatika. Zašto i odakle taj naziv ‘Jezik za uho’? Čini mise da prof. Vidulić u ovoj knjizi jeziku pristupa kao glazbi. Bez obzira imamo li mi sluha, znamo li lijepo pjevati ili svirati, vjerujem da svi zapravo osjećamo glazbu i da možemo prepoznati onaj trenutak u skladbi u kojem je odsviran ili otpjevan krivi ton jer taj ton narušava harmoniju cijele skladbe. Upravo na te krive tonove upozorava prof. Vidulić u ovoj knjizi, ali naravno ne u glazbi nego u samom jeziku“, rekla je prof. Mesić te dodala kako je autoru pošlo za rukom gramatiku učiniti jednostavnom, zabavnom, duhovitom i pristupačnom svima, te kako je ovom knjigom sve podsjetio kolika se ljepota krije u hrvatskom jeziku, osobito u trenucima kad taj jezik postane pjesma.

jezik za uhoGovoreći o vrijednosti ove knjige izdavač prof. Ivan Bekavac Basić istaknuo je kako su njenu vrijednost prepoznali brojni stručnjaci i znanstvenici koji se bave jezikom, te kako ona odražava strast prof. Vidulića prema hrvatskom i klasičnim jezicima. „Kroz desetljeća iza sebe kao gimnazijski profesor prof. Vidulić je podučavao mlade. To čini i dalje ovom knjigom. Neumorno je kroz to vrijeme pisao i brojne druge stvari pa se nadam da će jednog dana svijetlo dana ugledati i knjiga njegovih rasprava, komentara i pisama čitatelja u objavljenih u brojnim dnevnim tiskovinama“, rekao je prof. Bekavac Basić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kraju nazočnima se obratio i autor prof. Vidulić. On je zahvalio svima koji su omogućio da se ova knjiga tiska, ali i onima koji su omogućili ovo sisačko predstavljanje. Govoreći o knjizi autor je rekao kako njen sadržaj temelji na problemima jezika s kojim se svakodnevno susreće, a kako mu je želja bila da kroz kratke forme poruka sastavaka bude uhu ugodna i lako pamtljiva.

Uz prijatelje i kolege prof. Vidulića predstavljanju su nazočili i sisački biskup Vlado Košić i kancelar Biskupije mons. Marko Cvitkušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.