Predstavljena monografija “Katedrala Gospe Velike u Dubrovniku”

U povodu tristote obljetnice dovršetka katedrale i četiristote obljetnice rođenja hrvatskog filozofa, znanstvenika i diplomata Stjepana Gradića (1613.-1683.) večeras je u Dubrovačkoj katedrali predstavljena znanstvena monografija “Katedrala Gospe Velike u Dubrovniku”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Monografija je rezultat višegodišnje suradnje Gradske (katedralne) župe Gospe Velike i zagrebačkog Instituta za povijest umjetnosti, koji je vodio arheološka istraživanja podzemlja katedrale i čiji se stručnjaci aktivno bave dubrovačkim temama od samoga osnutka Instituta prije pedeset godina.

Tristota obljetnica dovršetka katedrale i četristota obljetnica rođenja Stjepana Gradića bile su povod da se na jednome mjestu okupe i objave sve dosadašnje spoznaje o kulturno-umjetničkoj povijesti ove reprezentativne barokne građevine.

Pod uredništvom Katarine Horvat-Levaj okupljeno je 13 autora iz Dubrovnika, Splita i Zagreba koji su ispričali povijest katedrale i Grada Dubrovnika od najranijih vremena do početka 20. stoljeća. U svojim su poglavljima, osim arhitekture, dali pregled i umjetničkih i uporabnih predmeta koje katedrala baštini te tijeka istraživanja i obnove tijekom osamdesetih godina prošloga stoljeća. Knjiga donosi i razne arhitektonske nacrte i bogato je ilustrirana fotografijama u boji, koje je snimio fotograf Instituta Paolo Mofardin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahvaljujući arheološkim otkrićima prilikom obnove katedrale nakon potresa 1979. godine poznato je da je ova barokna katedrala ustvari treća katedrala na istome mjestu: pod njom su bizantska (građena vjerojatno od 6. stoljeća) i romanička (građena od 12. do 14. stoljeća).

Monografiju su, uz uvodnu riječ don Stanka Lasića, predstavili urednica izdanja Katarina Horvat-Levaj, recezent Joško Belamarić, Željka Čorak i Ivica Prlender, uz sudjelovanje mješovitog katedralnog zbora “Katedralni madrigalisti” i klape “Subrenum” koji su izveli pjesmu “Siđi k nama majko naša” Krešimira Magdića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.