Premijera dokumentarca o pateru Perici ubijenom na Daksi; Obuljen Koržinek: ‘Cilj tog terora je bio ubiti duh’

perici
Izvor: Laudato TV

Dokumentarni film ‘Do nebesa nek’ se ori’ premijerno je prikazan u ponedjeljak 24. listopada u velikoj dvorani ‘Antun Bauer’ Fakulteta filozofije i religijskih znanosti. Film o ocu Petru Perici je dovršen 2022. godine, a nastao je u koprodukciji Hrvatske pokrajine Družbe Isusove i Laudato televizije. Snimatelj i voditelj procesa tehničke obrade je Daniel Vorih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otac Perica poznat je kao autor pjesama ‘Do nebesa nek’ se ori’ i ‘Rajska Djevo, kraljice Hrvata’. Bio je odgojitelj, apostol katoličke mladeži i duhovnik Križarskoga bratstva. Zajedno s brojnim uglednim Dubrovčanima, među kojima je bilo sedam katoličkih svećenika, o. Perica je ubijen na otoku Daksi u noći 24./25. listopada 1944. godine.

‘Dokumentarni film govori o tom mučeništvu, ali istovremeno slavi Boga kroz život i pjesmu’, rekao je provincijal Hrvatske pokrajine Družbe Isusove p. Dalibor Renić.

Nakon prikazanog filma okupljenima se obratio snimatelj Daniel Vorih, priopćila je Laudato TV.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

-Stih ‘Do nebesa nek’ se ori’ mogao sam doživjeti tek kad sam uz p. Roka Prkačina posjetio Kotišinu, rodno mjesto ovoga pjesnika i mučenika. Impozantan stjenoviti krajolik Biokova s jedne strane i plavetnilo Jadrana s druge strane, kao da uzvikuju divljenje Stvoritelju što ih je tako čudesno oblikovao. Pripala mi je ta čast biti snimateljem ovoga filma preko kojega sam mogao pobliže upoznati lik i djelo oca Petra, na inicijativu, nažalost pokojnog, p. Roka Prkačina. Imao je veliku želju snimiti film o ocu Perici nakon izdavanja knjige ‘p. Petar Perica – pjesnik i mučenik’, kao vrhunac svoga višegodišnjeg rada na širenju kulta p. Petra Perice. – pojasnio je Vorih proces nastanka filma.

‘Cilj tog terora je bio ubiti duh’

Premijeri dokumentarnog filma prisustvovala je i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek koja je posvjedočila koliko je i danas živo sjećanje na o. Petra Pericu i na strašan zločin koji se dogodio tjedan dana nakon ulaska partizana u Dubrovnik. -Nije im trebalo ni tjedan dana da zatvore i ubiju najuglednije članove društva u Dubrovniku. Cilj tog terora je bio ubiti duh, rekla je ministrica Obuljen Koržinek.

Kršćanski puk vjeruje da je o. Perica dao život kao svjedok vjere i želio bi ga vidjeti kao kandidata za čast oltara. O tome svjedoči i dokumentarni film ‘Do nebesa nek’ se ori’ u režiji Nade Prkačin koji će na Laudato TV-u biti emitiran 4. studenoga u 21.05h.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.