Premijera dokumentarnog film o Viktoru Vidi

Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina  u suradnji s Hrvatskim nacionalnim vijećem Crne Gore  i Javnom ustanovom Kino Boka organizira  premijeru dokumentarnog filma o životu i radu književnika Viktora Vide pod nazivom  „ Svemir osobe“ , koja će biti upriličena u četvrtak,  11.09.2014. , u Kinu ” Boka” u Kotoru  s početkom u 19 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„ Svemir osobe“, prvi ikada snimljeni dokumentarni film o hrvatskom književniku, rodom Peraštaninu,  Viktoru Vidi , snimljen je povodom stote obljetnice rođenja Vidina rođenja.

Ovaj dokumentarni film koprodukcija je  Centra za očuvanje i razvoj manjina Crne Gore i Televizije Crne Gore.

Viktor Vida je rođen je u Kotoru 2. 10. 1913.godine.  U Zagrebu je diplomirao povijest južnoslavenske književnosti i talijanski jezik i književnost. Svoje prve pjesme objavio je u nikšićkoj „Slobodnoj misli“, a njegove pjesme veoma brzo su postale cijenjene i čitane u tadašnjim pjesničkim krugovima, ali čini se da nikada nisu bile toliko značajne koliko danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zatim odlazi u Argentinu, gdje je živio do tragičnog okončanja  svog života.  Nezadovoljan svojim životom, daleko od rodne kuće, suočen s besmislom i tugom koja ga je okruživala, ubio se u 47.godini života, 25. 9. 1960.godine.

Za sebe je uvijek govorio da je Bokelj, a oni koji su ga poznavali govorili su da je stanovnik svijeta i prepoznatljivi pacifist. Isticao se po svome vrhunskom obrazovanju i erudiciji, a pjesme je pisao  i na talijanskom i španjolskom jeziku. Iza njega ostale su četiri zbirke poezije: “Svemir osobe”, “Sužanj vremena”, “Otrovane lokve”, “Otključana škrinjica”.

viktor vida fotografija

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.