Premijera Krležina ‘Kristofora Kolumba’ u ZKM-u

Ekspresionistička jednočinka “Kristofor Kolumbo” Miroslava Krleže, u režiji Renea Medvešeka, premijerno je izvedena u subotu u Zagrebačkom kazalištu mladih (ZKM) prikazavši današnju aktualnost tog djela napisanog 1918. o posljednjoj olujnoj noći prije otkrića novog kopna prema kojem plovi admiralska lađa Santa Marija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ZKM se ovom premijerom nadovezao na temu stogodišnjice početka Prvog svjetskog rata, koja se u ovoj godini obilježava diljem Europe.

“Kolumbo”, kojega je Krleža pisao za vrijeme rata, u izvedbi ZKM-ova ansambla dočarao je trenutak iščekivanja velikog preokreta i nečeg “novog”, ali i slutnju da to neće biti u skladu s očekivanjem, odnosno da će se u novo preseliti i puno staroga.

Komad ne teži biti povijesno vjerodostojan, a povijesni predložak iskorišten je samo kao metafora potrage za novim, za promjenom, za svijetom u kojem bi ljudi bili drugačiji. Kolumbo je u tom kontekstu simbol odbacivanja staroga i težnje novome, vizija nadčovjeka koji je spreman odvesti čovječanstvo u novu budućnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Strastvenost Krležina ekspresionističkog predloška Medvešek je na sceni uprizorio uz pomoć recitativnosti i ritmičnosti glazbe, koju potpisuje Matija Antolek. Olujna noć na brodu na putu prema novom kopnu na sceni je pak prikazana kao početni plitki reljef iz kojega se polako odvajaju sve plastičniji likovi i slike.

Dramaturginja Jelena Kovačić u prilagodbi teksta scenskom izvođenju smanjila je broj izvođača na 12 u odnosu na izvorni Krležin tekst s 40-ak glumaca.

Publika je dugotrajnim pljeskom nagradila glumački ansambl predvođen Krešimirom Mikićem u naslovnoj ulozi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U predstavi još glume Zoran Čubrilo, Sreten Mokrović i Maro Martinović (admiralska falanga), Pjer Meničanin, Filip Nola, Damir Šaban i Kristijan Ugrina (mornari), te Danijel Ljuboja, Frano Mašković, Petar Leventić i Jasmin Telalović (robovi).

Scenografkinja je Tanja Lacko, kostimografkinja Doris Kristić, a svjetlo je oblikovao Aleksandar Čavlek.

Redatelj Rene Medvešek u najavi predstave kao njezinu poruku istaknuo je upozorenje da je “put prema promjenama put kojim se svatko mora uputiti sam i za to platiti određenu cijenu”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Hrabrim ljudima koji imaju to nadahnuće i poziv, ta cijena nije previsoka niti im je taj put pretežak jer su u konačnici svijesni da zapravo drugog izbora niti nemaju”, smatra redatelj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.