Premijerom ‘U Plavom podrumu’ otvoreni 8. Gumbekovi dani

Cabaretska predstava Nine Škrabe i redatelja Želimira Mesarića “U Plavom podrumu”, posvećena nogometu, kao jedinoj konstanti što opstaje kao fenomen društva, izvedena je u četvrtak navečer u Histrionskom domu u Zagrebu, čime su otvoreni 8. Gumbekovi dani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2015031941824b78d50a33ed09346942

“Od svega je ostal samo nogomet”

“Od svega je ostal sam nogomet”, misao je koja se provlači kroz predstavu “U Plavom podrumu”, izmijenjuju se komika i tragika, romantika i zbilja zagrebačkih godina od 1939.-1945., istaknuo je redatelj Mesarić. Upravo u ovom konceptu mogu se nazrijeti oslonci na filmove “Casablanka” i “Cabaret”, dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnatelj Histriona Zlatko Vitez rekao je kako su zagrebački likovi slavne građanske prošlosti kroz koje su isprepletene sudbine Zagreba, vremena i ljudi, ogledalo svega što se živjelo i što živimo.

“Ico Hitrec, čovjek koji je obilježio povijest zagrebačkog nogometa, provlači se kroz cijelu priču, sasvim tiho i tankoćutno, ne postojeći kao jedan od likova, zapravo je ključni simbol”, kazao je Vitez, Podsjetio je kako je Hitrec čovjek koji je spašavao ljude tijekom ustaškog režima, ali i kasnije, za vrijeme komunističkih čistki.

Ico Hitrec je čovjek kojega Zagreb pamti kao vječnu legendu i osnivača Dinama, podsjetio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Predstava “U Plavom podrumu” uza svu svoju simboliku prostora i likova govori danas više nego ikada”, istaknuo je Vitez dodavši kako se Zagreb u traganju za vlastitim identitetom vraća u doba u kojem su ljudi pisali vrijeme, i živjeli ga upravo onako kako su najbolje znali.

2015031941824b78d50a33ed0888693f

To je grad učinilo gradom, naglasio je. “Ima li se što više reći osim da je ova predstava upravo danas važnija nego ikada”, rekao je Vitez. Ističe da danas Zagreb traga za izgubljenim gradom tumarajući tragovima besmisla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstava “U Plavom podrumu” je istodobno drama i burleska, vodvilj i triler, varijete i i musichall, film noir i stan-up komedija, bajka i reality show.

“U plavom podrumu” sastajalištu pristaša ‘modrih purgera’, iz večeri u večer, iz godine u godinu, od šestosiječanjske do boljševičke diktature, strpljivo očekuju dolazak Iceka, slavnoga vođe napada ‘crvenih akademičara. Hoće li napokon doći ili neće, doznat ćete na predstavi, istaknuo je Mesarić.

Gumbekove dane svečano je otvorio Tomislav Hitrec, sin jednog od najpoznatijih hrvatskih nogometaša Ice Hitreca, kojem je posvećena predstava “U Plavom podrumu”, u izvedbi Glumačke družine Histrion..

Gumbekovi dani od 19. do 31. ožujka

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osmi međunarodni festival cabareta ‘Gumbekovi dani’ održava se od 19. do 31. ožujka u Histrionskom domu u Zagrebu, a nastupit će 14 kazališta iz Hrvatske, BiH, Mađarske, Slovenije i Srbije.

Tijekom manifestacije bit će izvedene i predstave Kazališta KNAP iz Zagreba (Pešćenica) “Nevjerojatan događaj” u režiji Ivice Boban, karlovačkoga Kazališta Zorin dom koje će izvesti komad “Karlstadt kunst cabaret” u režiji Peđe Gvozdića. Varaždinski HNK izvest će predstavu “Svinje ” Tomislava Zajeca u režiji Damira Zlatara Freya, Dječje kazalište Dubrava&Vrum&Prostor plus predstavu “Minimi” Sanje Tropp Fruehwald & Tilla Fruehwalda.

Stjepan Jimmy Stanić i Barbara Trohar predstavljaju “Jimmy Kabare”, a Mladen Medak Gaga “Kajbare – zaglazbancije & politikancije”.

Srbijanski FAVI teatar iz Beograda izvest će predstavu Mirjane Bobić Mojsilović “Posljednja šansa”, a Lara Jankovič iz Slovenije u režiji Zijaha Sokolovića izvodi na temelju biografije Edit Piaf, autorice Simone Berteaut predstavu “Kao ja”. Produkcija Filter Sarajevo izvest će predstavu “Tako ti je mala moja kad ljubi Mahalac” autorice Indire Kučuk Sorguč. Zajednička slovenska, bosanskohercegovačka i austrijska produkcija KUD Franc Prešern & Grad kulture iz Ljubljane izvest će predstavu Antuna Pavlovča Čehova “Medvjed” u režiji Zijaha A. Sokolovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.