Preminuo Branko Lustig – jedini hrvatski dvostruki dobitnik Oskara

Zagreb, 3.7.2017. - Svečanost u povodu dodjele nagrade Brončani mikrofon Ljudevitu Grguriću Grgi u radijskome koncertnom studiju Zvonimir Bajsić HRT-a. Na slici Branko Lustig

U jutarnjim satima u Zagrebu je preminuo istaknuti filmski producent i jedini hrvatski dvostruki dobitnik Oscara Branko Lustig (87).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lustig je u karijeri dobio niz značajnijih međunarodnih priznanja i jedini je hrvatski osvajač dva Oscara za filmove „Schindlerova lista“ 1993. godine i „Gladijator“ 2000. godine.

Godine 2014. predsjednik Francuske dodijelio mu je Odličje Viteza reda umjetnosti i književnosti, a iste je godine uvršten među 50 najboljih svjetskih filmskih producenata svih vremena, kao 29. na listi uglednog časopisa The Daily Beast.

Branko Lustig rođen je u Osijeku, 10. lipnja 1932. od majke Vilme i oca Mirka. Njegovo djetinjstvo bilo je prekinuto kada je obitelj morala pobjeći iz Hrvatske zbog ustaških režimskih mjera protiv Židova. Tako se Branko kao desetogodišnjak s majkom našao u Čakovcu odakle su deportirani u Auschwitz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegovo iskustvo iz logora ugrađeno je u Schindlerovoj listi, u kojoj je Stevenu Spilbergu pomogao na što vjernijem prikazu logorskih scena. Za tu produkciju Lustig dobiva i najveću filmsku nagradu – Oscar. Od djeteta logoraša postao je jedan od najuglednijih producenata u Hollywoodu, dobitnik dva Oscara, dvije BAFTA-e, dva Globusa, dva Emmyja…

“Nisam ja toliko slavan kao što me prikazuju. Imao sam tu sreću da sam sedamdesetih, kada sam došao u Ameriku, sreo Spielberga, s njim poslije napravio odličan film (“Schindlerova lista”), poslije sam napravio još jedan fenomenalan film (“Gladijator”), i potom osam, devet filmova koji nisu loši. Premda, i dandanas mislim da je “Pad crnog jastreba” zavrijedio Oscara, to je jako dobar film Ridleyja Scotta. Sreća me prati još od logora”, izjavljivao je Lustig, prenosi Večernji list.

Sa Stevenom Spilbergom je nakon Schindlerove liste osnovao zakladu Shoah, koja je u svega nekoliko godina uspjela snimiti neprocjenjivo arhivsko blago za buduće naraštaje – 54 tisuće svjedočanstava preživjelih iz Holokausta, a od toga su stotine svjedočenja iz Hrvatske. Nakon 25 godina života u Kaliforniji sa suprugom Mirjanom i kćeri Sarom Branko Lustig vratio se u Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Poslijepodne odem u kazalište ili kino pogledati neki novi dobar film. Još sam uvijek član Američke akademije pa redovito dobivam nove filmove za koje glasujem. Putovat ću po školama i mladeži govoriti o holokaustu. To je moja najvažnija misija”, govorio je Lustig koji je od 2009. redoviti profesor na ADU, odsjek produkcija. Od 2008. vodio je udrugu Festivala suvremenog židovskog filma u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.