Prijave za online Filmsku naSTAVu do 7. travnja: Besplatni filmsko-obrazovni program namijenjen srednjoškolcima

Zagreb, 14.05.2019 - Šesti Festival povijesti Kliofest otvario se danas u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici. Festival traje do 17. svibnja, a osim u NSK, održava se i u Hrvatskom državnom arhivu, Kinu Tuškanac i Knjižnici Bogdan Ogrizović. Organizatori festivala su Hrvatski nacionalni odbor za povijesne znanosti, Udruga Kliofest, NSK i Društvo za hrvatsku povjesnicu, a tijekom festivala održat će se niz predavanja, tribina, okruglih stolova, radionica, predstavljanja knjiga i izložbi. foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

Prijave za proljetni ciklus online Filmske naSTAVe za srednjoškolce, studente i njihove nastavnike, čiji će se program odvijati u suradnji s platformom croatian.film, otvorene su do 7. travnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Filmska naSTAVa u kinu Tuškanac jedini je filmsko-obrazovni program namijenjen srednjoškolskim učenicima i za svoje polaznike potpuno je besplatan.

Inače tijekom pet nastavnih dana unutar jednoga ciklusa, učenici mogu na kinoplatnu pogledati pet raznovrsnih, umjetnički relevantnih, a mlađim generacijama uglavnom nepoznatih filmskih djela koja pripadaju različitim nacionalnim kinematografijama, stilskim epohama i žanrovima.

S obzirom na mjere suzbijanja zaraze koronavirusom, učenici neće kao inače filmove gledati u Kinu Tuškanac, nego na platformi croatian.film, izvijestio je Hrvatski filmski savez.
Sljedeći ciklus održat će se tijekom proljetnog odmora učenika 8., 14., 16., 18. i 20. travnja. Za sudjelovanje treba ispuniti prijavnicu na web stranicama HFS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon online gledanja filmova, učenici će ih putem online platforme analizirati i interpretirati, što podrazumijeva stjecanje temeljne filmske pismenosti, a u skladu s time i razumijevanje filmskog jezika.

Kako ističu iz Saveza, cilj je programa filmski odgajati mlade, stvarati filmski pismenu kinopubliku, pozitivno utjecati na ukupan položaj filma u obrazovnom sustavu Republike Hrvatske, a svime navedenim dati potporu hrvatskoj filmskoj produkciji i cjelokupnoj audiovizualnoj zajednici.

Platforma croatian.film projekt je umjetničke organizacije Zagreb Film Festival, a zamišljena je kao razvoj i nadogradnja programa Kockice, koji daje uvid u domaću kratkometražnu produkciju u bilo kojem trenutku i bilo gdje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Filmska naSTAVa pokrenuta je školske godine 2012./2013. i otad se održava svake godine tijekom zimskih i proljetnih učeničkih praznika, a 2015./2016. prvi put održan i ljetno-jesenski ciklus.

Program je utemeljen na metodici nastave filma, a nastao je prema idejama i višegodišnjoj praksi njegovih voditeljica Ane Đordić, prof. i doc. art. Jelene Modrić te na poticaj Vere Robić Škarice, tadašnje predsjednice Hrvatskoga filmskog saveza.

Program se održava uz financijsku podršku Hrvatskoga audiovizualnog centra, Hrvatske zajednice tehničke kulture, Agencije za elektroničke medije, Zaklade Kultura nova i Grada Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.