(FOTO) Proslava 25. obljetnice osnutka 4. gardijske brigade

Na središnjoj proslavi 25. obljetnice osnutka 4. gardijske brigade u bivšoj vojarni Dračevcu, u blizini Splita, u četvrtak služena je misa za poginule, nestale i umrle pripadnike te brigade, a mnoga državna i vojna izaslanstava te predstavnici veteranskih i stradalničkih udruga Domovinskog rata položili su vijence na spomen-kapelicu izgrađenu na Dračevcu u čast 4. gardijskoj brigadi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vijenac su u ime predsjednice Republike i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović položili izaslanici Ante Deur i komodor Ivica Tolić, potpredsjednik Hrvatskoga sabora Ante Sanader vodio je višečlano izaslanstvo koje je također položilo vijenac, a u ime Ministarstva branitelja vijenac je položio zamjenik ministra Ivan Vukić.

Vijence su položili i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general pukovnik Mirko Šundov te zapovjednik Hrvatske ratne mornarice (HRM) komodor Predrag Stipanović.

Među ostalima, vijence su položili župan Zlatko Ževrnja, Miodrag Demo u ime grada Zagreba te izaslanstvo Zbora veterana hrvatskih gardijskih postrojba i specijalne policije u kojem su bili Mladen Markač, Josip Klem i Dražimir Jurkić. U ime Mosta nezavisnih lista vijenac je položio saborski zastupnik Miro Bulj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Don Anđelko Dukić istaknuo je u propovijedi doprinos branitelja u stvaranju samostalne i neovisne Hrvatske u Domovinskom ratu. “Oslobodili smo se ideologije, ali ne smijemo pasti u krizu ideala jer treba nam ideala poput blaženog Alojzija Stepinca i prvog predsjednika Franje Tuđmana kako bismo našli stvaralačku snagu u izgradnji domovine Hrvatske”, rekao je don Dukić i dodao da nepovoljni vjetrovi jugovojske “nisu mogli iščupati korijen nacionalnog bića iz dalmatinskoga, hercegovačkoga i hrvatskog kamenjara”.

Rekao je kako sada, nakon Domovinskog rata, kad je ostvaren stoljetni san o slobodnoj i nevisnoj hrvatskoj domovini, Crkva poručuje da ne smijemo biti robovi materijalnih dobara te kako se od nas traži da moralne i duhovne vrednote stavimo ispred materijalnih. “Ima u našem hrvatskom narodu onih koji su u izgradnji Domovine spremni na žrtvu koju traži domoljublje. Takvima treba dati priliku”, rekao je don Dukić.

U povodu 25. obljetnice osnutka 4. gardijske brigade večeras se u muzejskom prostoru Meštrovićevim Crikvinama – Kaštilcu održava svečana akademija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 4. gardijskoj brigadi tijekom Domovinskog rata bilo je angažirano oko 7000 pripadnika, od kojih je 195 poginulo, četiri se pripadnika vode kao nestali, a više od 1600 ih je ranjeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.