Proslavljena Velika Gospa na Kamenitim vratima – najmanjem Gospinom svetištu

Foto: Zagrebačka nadbiskupija

U nedjelju, 15. kolovoza 2021., u Župi sv. Marka evanđeliste, Zagreb-Gornji Grad, jutarnjom svetom misom na Kamenitim vratima u 8 sati, proslavljena je svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo. Prije Mise pobožnost krunice predvodio je preč. Vladimir Magić, župnik, koji je okupljenim vjernicima za vrijeme Mise bio i na raspolaganju za sakrament svete ispovijedi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Misu je predslavio vlč. mr. Tomislav Hačko, vicepostulator za kauze kanonizacije i beatifikacije i pročelnik Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije. Prikazujući povijesni razvitak slavlja ove svetkovine, naglasio je kako Crkva u Blaženoj Djevici „s radošću promatra ono što ona sve želi biti i čemu se nada“ te kako nas Gospa svojim primjerom uči kako ostati „velik“ – da budemo „mali“, odnosno ponizni službenici Gospodnji koji će svojim pohodima drugima proslavljati Gospodina. „Živeći tako moći ćemo sa Marijom pjevati Veliča duša moja Gospodina, a noseći drugima samoga Gospodina, kojega primamo u svetoj pričesti, drugi će moći za nas uskliknuti da smo blagoslovljeni“, naglasio je vlč. Hačko na kraju homilije.

U ovom najmanjem Gospinom svetištu, i 290 godina nakon požara i početka štovanja Gospe, na Kamenitim vratima i dalje svaki dan odjekuje molitva i pale se svijeće. Inicijativom Župnika, svakoga dana u 12 sati na Kamenitim vratima moli se da Gospa čuva u Zagrebu i Domovini sve obitelji, svako dijete, sve mlade, bolesnike i patnike, siromahe i beskućnike od potresa, širenja Covid-19 i od svakog drugog zla.

Župa sv. Marka poziva sve vjernike, naročito vjernike iz Grada Zagreba, kao i sve ljude dobre volje, koji ne mogu osobno sudjelovati u ovoj molitvi, da točno u podne zastanu te se molitveno i u duhu priključe molitvi na Kamenitim vratima iz svojih domova, škola, fakulteta ili radnih mjesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.