Prvi Fermata festival na Korčuli: U utorak koncert pijanista Domagoja Gušćića i violinistice Lorene Miline

Foto: Fermata festival

Nakon što je u četvrtak, 13. kolovoza, u Lumbardi na Korčuli uz velik interes publike održan prvi koncert Fermata festivala, ova manifestacija se nastavlja u utorak, 18. kolovoza, kada će u Korčuli biti održan koncert pijanista Domagoja Gušćića i violinistice Lorene Miline.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U četvrtak su u Lumbardi nastupili Lorena Milina (violina), Roko Radovan (tenor), Domagoj Gušćić (klavir), klapa Korda te Gudački ansambl ff kojeg čine Anamarija Marić (violina), Marija Lalović (violina), Lucija Paleka (violina), Marija Žanetić (violina), Jakov Sekula (violina), Iva Pecotić (violina), Meri Anastasov (violina), Dubravka Balent (violina), Lucija Marinović (viola), Adrian Ivičević (violončelo) i Martina Vuletić (violončelo).

Na programu su bila djela L. Sorkočevića, R. Radovana, F. Schubert, D. Šostakoviča, J. Hatzea, P. de Gulloa, J. Brahmsa, W. A. Mozarta, C. Gardela, B. Bartoka i A. Vivaldija.

Sljedeći koncert, na kojem nastupaju Domagoj Guščić i Lorena Milina, održava se u utorak u crkvi sv. Marka u Korčuli s početkom u 21 sat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Program:
E. Chausson : Poème
S. Rahmanjinov: Preludij
D-dur op. 23 br. 4
C. Franck: Sonata za klavir i violinu u A-duru

Što je Fermata festival?

Umjetnička voditeljica i inicijator festivala, Lorena Milina mlada je umjetnica i violinistica s otoka Korčule. Ponukana željom da svoje iskustvo i kreativnost usmjeri na razvoj kulturne ponude rodnog mjesta, ove godine se, unatoč izvanrednoj situaciji, odlučila na pokretanje glazbenog festivala. Iako je početna ideja bila ugostiti veći broj međunarodno priznatih glazbenika te koncerte održati na više različitih lokacija na otoku, program je prilagođen situaciji te je većina sudionika iz Hrvatske koji nastupaju na dva koncerta u Lumbardi 13.8. i u Korčuli 18.8. U organizaciji festivala veliku podršku pružila je i predsjednica udruge Hrvatsko-talijanski mozaik Rim Ivana Milina koja već dugi niz godina njeguje hrvatsku kulturu i umjetnost u Italiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Festival financijski i moralno podržavaju Općina Lumbarda, TZO Lumbarda, župa sv. Roka Lumbarda, župa sv. Marka Korčula, Centar za kulturu Korčula, udruga Hrvatsko-talijanski mozaik Rim, udruga Moliških Hrvata Jedna musica te K.U. Ivo Lozica.

Izvođači na koncertu u utorak:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lorena Milina

Svoje glazbeno obrazovanje započinje na rodnoj Korčuli u klasi prof. Borisa Krasovca. 2014. završava studij violine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Borivoja Martinića-Jerčića te prof. Martina Draušnika. Tokom i nakon studija intenzivno koncertira diljem Europe kao solistica te kao član orkestra ili komornih sastava, sudjeluje na raznim projektima, regionalnim i državnim natjecanjima te osvaja brojne nagrade. Dobitnica je Erasmus stipendije za 2013/2014. godinu za pet mjeseci koje je provela u Njemačkoj. U tom periodu svira s orkestrom Muzičke akademije Stuttgart te kao solistica na koncertnoj večeri posvećenoj uglednoj suvremenoj njemačkoj kompozitorici Ursuli Mamlok.

Na spomenutom univerzitetu upisuje i Jazz akademiju za taj semestar te sudjeluje na brojnim Jazz projektima i koncertima. Dobitnica je stipendije francuske vlade za 2016/2017. godinu te je s najvišom ocjenom 2018. godine završila postdiplomski studij “Diplôme de virtuosité” u Parizu na prestižnom konzervatoriju ‘’La Schola Cantorum’’. Trenutno je upisana na drugu godinu studija “Diplome de concert”na spomenutom konzervatoriju u klasi prof. Violete Smailović-Huart. Od 2015. godine bavi se pedagoškim radom te je radila kao profesor violine u UŠ Luka Sorkočević u Dubrovniku. Njeni đaci osvajaju prve nagrade u kategoriji violina i komorna glazba. Trenutno je zaposlena kao viši asistent na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu te na istoj upisana na III ciklus studija.

Domagoj Gušćić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Domagoj Gušćić diplomirao je klavir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi izv. prof. Đure Tikvice. Usavršavao se kod uglednih pijanista i pedagoga, nastupao kao solist uz pratnju Zagrebačke filharmonije, Simfonijskog orkestra Muzičke akademije, Zagrebačkog omladinskog komornog orkestra te komornog orkestra glazbene škole Pavla Markovca. Od 2014. djeluje kao orkestralni pijanist Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije, a od 2015. i Zagrebačke filharmonije. Sudjeluje od 2012. na Međunarodnom Hugo Staehle festivalu za mlade pijaniste kao predavač.

U svibnju 2012. sudjelovao je na međunarodnoj konferenciji “Transformacija obrazovanja i glazbena kultura: tradicija i sadašnjost” u Odessi, Ukrajina, gdje je održao recital s predavanjem. Također surađuje s komornim ansamblom WISE (Wien International Soloists Ensemble). Od 2014. sudjeluje na Vareš Classic Festivalu. 2017. godine osnovao je Max Bruch trio s Markom Zavišićem (klarinet) i Hiwote Tadesse (viola). Trio je ostvario niz zapaženih koncerata i uspjeha, među kojima se ističe osvojena 2. nagrada na natjecanju Papandopulo u rujnu 2019. u kategoriji neklasičnih komornih sastava. Od 2008. član je Hrvatskog društva glazbenih umjetnika. Od 2012. stalno je zaposlen na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu kao umjetnički suradnik.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.