Rektor HKS-a Željko Tanjić: Mediji ne prepoznaju teme važne za vjerske zajednice poput susreta mladih u Vukovaru

Foto: narod.hr

Znanstveni simpozij “Vjerska tematika u hrvatskom medijskom prostoru”, koji se održava u organizaciji Odjela za komunikologiju na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, okupio je u četvrtak znanstvenike, predstavnike vjerskih zajednica i novinare koji su raspravljali o, po njihovu mišljenju, premalom prostoru koji većina medija posvećuje vjerskim sadržajima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta Željko Tanjić požalio se da vodeći mediji u Hrvatskoj često ne prepoznaju teme važne za vjerske zajednice, kao što je bio nedavni susret mladih u Vukovaru o kojemu u mainstream medijima nije bilo gotovo ništa, kao i o pitanjima reformacije i izazovima islama.

Također, mediji često pokazuju neznanje osnovnih pojmova, kao što je razlika između svetkovine i blagdana, kazao je Tanjić dodavši da Hrvatsko katoličko sveučilište skupom želi potaknuti javne rasprave o važnim pitanjima za vjerske zajednice.

Pročelnik Odjela za komunikologiju Jerko Valković napomenuo je da se skup organizira uz Svjetski dan slobode medija i Svjetski dan sredstava masovnog komuniciranja kako bi se pokušao suočiti s lepezom pitanja i izazova, poput onih kako mediji utječu na percepciju znanosti, politike i vjere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bitno je vidjeti kako se oblikuju slike o pojedinoj vjerskoj zajednici, po kojim kriterijima, što se događa kada središnji sadržaj vjere ulazi u medijski prostor, kako vjerske zajednice koriste medije i kako mediji osluškuju potrebe vjerskih zajednica, kazao je.

U nastavku skupa predviđena su izlaganja po pet znanstvenika i predstavnika vjerskih zajednica, a bit će predstavljen i projekt “Vjerska tematika u hrvatskom medijskom prostoru”.

Hrvoje Špehar s Fakulteta političkih znanosti istaknuo je da se sekularnost, kao načelo političkoga poretka, temelji na načelima jednakosti slobode savjesti, te se ostvaruje odvojenošću Crkve od države i neutralnošću države prema religijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On smatra da je važno očuvati sekularno pluralno društvo na kojemu počiva sekularni pluralni politički poredak, te je naveo pojave u kojima radikalno shvaćen sekularizam kao religija želi postati jedinim ispravnim tumačenjem svijeta i nosivim arbitrom za uspostavljanje političkoga poretka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.