Roberto Saviano, pisac na mafijaškoj listi za odstrel već 13 godina živi pod 24-satnom policijskom zaštitom

Foto: fah

Talijanski pisac Roberto Saviano pri vrhu je popisa ljudi koje zloglasna napuljska mafija Cammora želi ukloniti s ovoga svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Saviano je na mafijašku crnu listu dospio nefikcijskim romanom “Gomorra” 2006. kojim je razotkrio neke poslove i svakodnevicu napuljske mafije.

“Gomorra”, po kojoj su kasnije snimljeni televizijska serija i film, pretvorila je Saviana u jednog od najvećih boraca protiv mafije, ali on ni sam ne vjeruje da se ta bitka može dobiti.

“Ne mislim da mafija može biti uništena, to je jedna od najučinkovitijih europskih organizacija”, kaže 39-godišnji književnik, uvjeren da su se talijanske mafijaške organizacije proširile daleko izvan talijanskih granica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ljutnja i ambicija”, rekao je u razgovoru za dpa. “Ambicija da im kažem, ‘Ne, niste me slomili’. Dakle, i osobno je. A tu je i želja da se te priče ispričaju svijetu”.

Saviano već 13 godina živi pod 24-satnom policijskom zaštitom

“Dvojica su vani čak i sada dok razgovaramo, ali pokušavam ne misliti na to”, kaže i dodaje kako život pod stalnim nadzorom nije “privilegij, nego tragedija”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sva svoja kretanja mora najaviti dva dana unaprijed kako bi njegovi tjelesni čuvari mogli pregledati mjesta koja kani posjetiti.

Ne smije voziti bicikl, automobil ili motocikl, imati redovne obaveze, poput tjednih predavanja ili tečajeva. Ne smije niti u kino, osim ako dvorana nije rezervirana samo za njega.

Znalo se dogoditi i da ga ne puste u zrakoplov jer zračne kompanije “strahuju da bi ostali putnici zbog njega mogli imati stresno putovanje”. “Takve situacije vas ubijaju”, kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Nije me strah umrijeti nego nastaviti ovako živjeti. Nije da sam posebno neustrašiv, ali kad toliko mnogo slušate o vlastitoj smrti, počinjete na nju gledati kao na nešto što vas se gotovo ne tiče”.

“Mafija” je zapravo jedinstveni naziv za najmanje tri talijanske skupine organiziranog kriminala: napolitansku Camorru, sicilijansku Cosu Nostru i kalabrešku ‘Ndranghetu.

Saviano često govori da mafijaši nisu “samo talijanski fenomen” nego i “njemački, francuski, španjolski” i prigovara da Europa toga nije svjesna.

Tvrdi da su Njemačka i ostale europske zemlje “u stanju velikog poricanja” razmjera do kojih se talijanska mafija infiltrirala u njihovo društvo. “I dalje misle da je to problem koji dolazi izvana”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.