Rodinova “Andromeda” na dražbi prodana za 3,6 milijuna eura

Foto: snimka zaslona

Skulptura od bijelog mramora francuskoga kipara Augustea Rodina koja predstavlja etiopsku princezu Andromedu sklupčanu na stijeni, prodana je na dražbi u Parizu za 3,6 milijuna eura, izvijestila je aukcijska kuća Artcurial.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skulptura je 130 godina bila u vlasništvu jedne čileanske obitelji, a nastajala je od 1886. do 1887.

Vlasnici Artcuriala su procijenili da će na dražbi postići između 800.000 i 1,2 milijuna eura.

Postoje još četiri primjerka skulpture s istim motivom. Tri su dio kolekcije triju svjetskih muzeja – Rodinova muzeja u Parizu, Philadelphijskog muzeja i Muzeja lijepih umjetnosti u Buenos Airesu, a četvrti kip prodan je 2006. na dražbi u New Yorku za tri milijuna dolara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Primjerak ponuđen na jučerašnjoj aukciji u Parizu “kipar je 1888. poklonio čileanskom diplomatu u Parizu Carlosu Morli Vicuni, svom prijatelju i klijentu, kako bi mu zahvalio što je bistu diplomatove supruge, koju je također izradio Rodin, poklonio pariškome Muzeju Luxembourg”, objasnio je voditelj odjela “Impresionisti i modernisti”.

Skulptura je prodana u godini u kojoj se navršava stota godišnjica smrti slavnoga francuskog kipara (1840. – 1917.)

Parižani je obilježavaju retrospektivnom izložbom njegovih djela u Grand Palaisu na kojoj se do 30. srpnja može vidjeti 200 Rodinovih skulptura, kao i skulptura modernih umjetnika na koje je njegov rad značajno utjecao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rodin je najpoznatiji po klasičnim skulpturama poput “Mislioca” i “Poljupca”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.