(FOTO) Lado održao veliki koncert koji je podržala i predsjednica Grabar – Kitarović

Foto: fah

Pod sloganom “Čuvajmo naše blago” ansambl narodnih plesova i pjesama Lado održao je u subotu navečer u zagrebačkoj Areni svoj dosad najveći koncert hrvatske glazbene i plesne tradicije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz spektakularnu, modernu produkcija Lado je na pozornici od 250 četvornih metara priredio Zagrepčanima posebnu folklornu čaroliju. Uz brojne ljubitelje kulture, među publikom su bili i predsjednica Republike i pokroviteljica koncerta Kolinda Grabar Kitarović, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek te bivši predsjednik Ivo Josipović.

Lado je u Areni izvornost hrvatskog foklora predstavio na potpuno nov umjetničko-kreativni način, a predstavio je i svoj novi cjelovečernji program Ispod duba stoljetnoga u koji su uklopljene i nove koreografije s pjesmama i plesovima Hrvata u Austriji, Mađarskoj te s područja uz rijeku Sutlu.

Ovim programom Lado je najavio i svoju novu umjetničku praksu koja za svaku sezonu podrazumijeva postavljanje potpuno novog cjelovečernjeg programa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Program Ispod duba stoljetnoga postavljen je za ovogodišnju sezonu i nazvanom po istoimenoj koreografiji inspiriranoj slavenskom mitologijom čiji su elementi prisutni u običajima Jurjeva, Ivanja i tijekom svadbenih slavlja.

Njime se potvrđuje nova umjetnička praksa koja za svaku sezonu podrazumijeva postavljanje potpuno novog cjelovečernjeg programa što je umjetnički voditelj Andrija Ivančan najavio prilikom dolaska u Lado u travnju prošle godine. “Koncert se sastoji od dvije zasebne cjeline čiji su dijelovi međusobno povezani. Točke se prelijevaju jedna u drugu bez naklona sve do samog kraja koncerta, a prati ih moderna produkcija koja još nikad nije viđena u prikazu folklorne umjetnosti. Ponosni smo što smo prvi koji uvode ovakav način osuvremenjavanja hrvatske tradicije“, rekao je Ivančan.

Pročelnika Gradskog ureda za odgoj i obrazovanje Ivica Lovrić uručio je Ladu Medalju Grada Zagreba za izuzetna postignuća vezana za istraživanja, prikupljanja, umjetničke obrade i scenskog prikazivanja najljepših primjera bogate hrvatske glazbene i plesne tradicije koja se prezentira, kako u Hrvatskoj, tako i u inozemstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.