Ruska crkva o carigradskom odobrenju ukrajinske crkve: ‘Ono što se danas dogodilo je legalizacija raskola’

Foto: wikimedia commons, kijevski Filaret i ukrajinski vojnici

Ruska pravoslavna crkva je “katastrofom i raskolom” nazvala povijesnu odluku carigradskog patrijarhata da prizna da je ukrajinska crkva neovisna od Moskve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Carigradski patrijarhat je danas donio katastrofalnu odluku, u prvom redu za sebe i općenito za cijeli pravoslavni svijet”, rekao je glasnogovornik ruskog patrijarha Kirila, Aleksandar Volkov, prenosi ruska novinska agencija Ria Novosti.

“Ono što se danas dogodilo je legalizacija raskola”, nastavio je Volkov i zaključio da je “carigradski patrijarhat prešao crvenu liniju”.

Ruska Pravoslavna crkva će prekinuti euharistijske odnose s Ekumenskim patrijarhatom zbog njegove odluke o autokefalnosti Ukrajinske pravoslavne crkve, rekao je Volkov kako navodi agencija Interfax, a prenosi agencija Reuters.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko izrazio je u četvrtak zadovoljstvo odlukom carigradskog patrijarhata i pozdravio kraj “imperijalističkih iluzija i šovinističkih fantazija” Moskve.

“Donesena je odluka o dodjeli autokefalnosti Ukrajini”, rekao je Porošenko u izravnom obraćanju na ukrajinskoj televiziji. “To je nova potvrda neovisnosti Ukrajine. “To je pobjeda dobra nad zlim, svjetlosti nad tamom”, zaključio je ukrajinski predsjednik.

Carigradski patrijarhat je u četvrtak nakon dvodnevne svete sinode u Istanbulu priznao neovisnu Pravoslavnu crkvu u Ukrajini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sveta sinoda je također odlučila vratiti na hijerarhijsku funkciju patrijarha Filareta Denisenka, nakon žalbe koju je predao protiv Moskve koja ga je isključila.

Nakon neovisnosti Ukrajine 1991. i raspada Sovjetskog Saveza, Filaret je osnovao ukrajinsku Pravoslavnu crkvu i proglasio se patrijarhom, nakon čega ga je Moskva ekskomunicirala.

Pravoslavci u Ukrajini su podijeljeni, dio pripada Crkvi pripojenoj moskovskom patrijarhatu, a drugi dio je vjeran kijevskom partijarhatu, samoproglašenom nakon neovisnosti zemlje 1992. i do sada ga nije priznavala niti jedna Pravoslavna crkva u svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ruska Pravoslavna crkva je u rujnu prekinula dio svojih veza s carigradskim patrijarhatom, s kojim je i do tada imala teške odnose.

Ruska crkva je također upozorila na moguće nemire u Ukrajini nakon odluke carigradskog patrijarhata, jer su neki crkveni dužnosnici župa vjernih Moskvi pozvali svoje vjernike da budu spremni braniti crkve i manastire.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.