Široki Brijeg: Projekcije filma ‘Iz mržnje prema vjeri’

Vjernici hercegovačkog područja i svi zainteresirani pozivaju se na predstavljanje filma »In odium fidei – Iz mržnje prema vjeri« koji govori o smaknutim hercegovačkim franjevcima tokom drugog svjetskog rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Projekcija će se održati u sljedećim terminima: 25. ožujka – Posušje, Kino dvorana, u 19.30; 26. ožujka – Široki Brijeg, Velika dvorana Zavoda sv. Obitelji, Puringaj, u 18.00; 27. ožujka – Gorica, Stara crkva, u 19.00; 28. ožujka – Međugorje, Žuta dvorana, u 19.30.

Redateljica i scenaristica filma je Nada Prkačin, a producentica filma Ksenija Abramović.

Šezdeset minuta autentičnih iskaza svjedoka

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Film »In odium fidei – Iz mržnje prema vjeri« u šezdeset minuta temeljem autentičnih iskaza svjedoka i dokaza iz arhiva prikazuje kontekst i način na koji je tijekom Drugog svjetskog rata i u poraću brutalno smaknuto 66 hercegovačkih franjevaca, od kojih je više od polovice iz samostana na Širokom Brijegu ili s njegova područja. Ove godine je 70. obljetnica toga stradanja koje smo s dužnim pijetetom nedavno obilježili u Hercegovini.

Organizatori navode kako se od 66 ubijenih franjevaca zna se za grobove njih 33, a za posmrtnim ostatcima ostalih još se traga. Od toga su 24 pokopana u širokobriješkoj samostanskoj crkvi.

Ranjena prošlost hercegovačkog kraja

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Film na potresan način otkriva i ranjenu prošlost hercegovačkog kraja. U Hercegovini je, naime, u Drugom svjetskom ratu i poraću stradalo više od dvadeset tisuća ljudi. To je oko 10% pučanstva. Bila je ubijena hrvatska svećeničko-redovnička inteligencija u naponu svoje životne snage, ali i nedužni hrvatski puk.

Devet povjerenstava, do sada, na prostoru Herceg Bosne, BiH, u zadnjih nekoliko godina obilježili su više stotina grobišta. Film osvjetljava kontekst mračnog komunizma i doprinos je otkrivanju istine koja je desetljećima bila zataškana. Ukazuje na duhovnu i ćudorednu veličinu tih ljudi koje je resila vjera u Boga, vjernost Katoličkoj Crkvi i istinska ljubav prema čovjeku.

Znanju, radu i plemenitom služenju upravo pobijenih svećenika, redovnika i redovnica dugujemo veliku zahvalnost i neizbrisivo sjećanje, jer oni su duhovno i materijalno podizali i izgrađivali kršni hercegovački kraj, tvrde autori filma te dodaju kako su toliki plodovi u zvanjima, odgoju, kulturi i obrađenoj zemlji, koje danas uživamo, upravo su njihova baština.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Redateljica filma pokreće i projekt obiteljske televizije – Laudato Tv

Nakon prikazivanja filma, ravnateljica Laudata gospođa Abramović predstavit će projekt pokretanja Laudato obiteljske televizije s kršćanskim vrijednostima (LTV), a čiji je početak emitiranja planiran za Božić ove godine. LTV želi biti u službi Crkve i Hrvata u Domovini i svijetu te pomoći razvoju najljepših plemenitih potencijala koje kao narod i zemlja baštinimo.

Organizatori pozivaju sve zainteresirane riječima:
“Sjećajmo se naših franjevačkih, ali i svih drugih hrvatskih mučenika, molimo njihov zagovor i Bogu zahvalimo na daru njihovih života!”

Do sada je film prikazan u Zagrebu, Mostaru, Slavonskom Brodu, Chicagu i New Yorku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.