Sisačka biskupija i 2 udruge zajedno će pružati dugoročnu pomoć stradalima u potresu

Foto: Sisačka biskupija

Svjesni kako je proces oporavka nakon potresa dugotrajan i da uključuje više čimbenika Povjerenstvo za pastoral braka i obitelji Sisačke biskupije, Udruga Hrvatsko društvo bračnih i obiteljskih savjetovatelja (HRD BiOS) te Udruga Podrška u kriznim situacijama (PUKS), ujedinili su se, zajedno s 30-ak volontera u organiziranom i dugoročnom pružanju pomoći stradalima pod nazivom „Pastoralna podrška u stradanju“. Iskustvo nam govori kako je najvažniji ljudski potencijal, odnosno resurs, što znači da ulaganjem u podršku čovjeka se utječe i na sve ostale čimbenike oporavka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije samog pokretanja i ovog projekta, u subotu, 9. siječnja 2021., održano je nekoliko radnih sastanak i susreta s predstavnicima crkvenih te civilnih vlasti i stožera kako bi se uvidio mogući način pomaganja stradalima. Temeljem postojećih inicijativa i opaženih potreba došlo je do daljnjih konkretnih pregovora.

U biskupskom ordinarijatu, u Velikom kaptolu u Sisku, biskup mons. Košić primio je voditelja ureda HBK-a za život i obitelj gospodina Petra Krešimira Hodžića, doktora medicine, vlč. Branka Koretića, povjerenika za pastoral braka i obitelji Sisačke biskupije te vlč. doc. dr. sc. Josipa Bošnjakovića, predsjednika Udruge HRD BiOS. Biskupu su predstavljene pojedine inicijative s obzirom na potrebe stradalih pojedinaca i obitelji pri čemu je istaknuta važnost koordiniranog i dugoročnog djelovanja, priopćila je Sisačka biskupija.

Biskup se već prethodno bio usuglasio s djelovanjem mobilnog tima svećenika Družbe Isusove za pružanje psihološke i duhovne pomoći, pod vodstvom patera prof. dr. sc. Mije Nikića, psihologa, koji se vjernicima stavljaju na raspolaganje u njihovim duhovnim, psihološkim, sakramentalnim potrebama, a u čemu već od samog početka potresa sudjeluju i svećenici Sisačke biskupije. U mobilnom timu svećenika su i svećenici isusovci p. Ivo Antunović, p. Stipo Balatinac, p. Zvonko Vlah, p. Antun Volenik, p. Mijo Nikić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Biskupu Košiću je predstavljan projekt pružanja psihološke, psihoterapeutske, savjetovateljske i duhovne pomoći uzimajući u obzir trenutne potrebe vjernika i građana ali imajući u vidu već spomenutu važnost koordiniranog dugoročnog djelovanja. Biskup se složio s provođenjem predstavljenog projekta prihvativši ponudu Odjela za pružanje pomoći potrebitima u inozemstvu Caritasa biskupije Linz u Austriji koji financira projekt. O ovom projektu se dogovaralo s gospođom Sigried Spindlbeck iz Linza i s njezinim kolegama iz Caritasovog odjeljenja za pružanje pomoći potrebitim u inozemstvu.

Istog dana je u prostorima Zaklade biskupa Josipa Langa u Maloj Gorici održan susret s članovima mobilnog tima Družbe Isusove pod vodstvom patera prof. dr. sc. Mije Nikića na kojem je dogovoreno da se o zajedničkim nastojanjima upoznaju civilne vlasti i stožer. Na tom tragu održani su susreti s doktoricom Viktorijom Kaleb, dogradonačelnicom Petrinje, te ministrom branitelja Tomom Medvedom. Oboje su pozdravili navedena nastojanja te izrazili zahvalnost za takvo važno djelotvorno uključivanje Crkve, njezinih institucija, kao i svećenika, dušobrižnika, te stručnih vjernika laika za pružanje pomoći u kriznim situacijama.

Kako bi se što prije započelo s planiranim djelovanjem upriličen je zatim posjet župniku vlč. Damiru Cekoviću u čijoj župi djeluje Caritasov distributivni centar. Župnik je ponudio da se psihološka i duhovna pomoć može odmah početi pružati u župnim prostorima. Konkretizirani su daljnji planovi o informiranju stradalih s mogućim podrškama koje mogu dobiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S tim ciljem pojedini članovi mobilnog tima su u nedjelju Krštenja Gospodinovog, 10. siječnja 2021., u petrinjskim župama Sv. Lovre i Preobraženja Gospodnjeg slavili euharistijska slavlja. Važno je napomenuti da je tijekom prvog dana djelovanja mobilnog tima svećenika desetak svećenika bilo na raspolaganju za posjet stradalima uz mogućnost dijeljenja sakramenata ispovijedi i pričesti kao i za razgovor. Iste večeri svećenici su posjetili kontejnersko naselje Češko selo te nekoliko obitelji u Petrinji i izvan nje.

Od 17. siječnja 2021. je Hrvatsko društvo bračnih i obiteljskih savjetovatelja u suradnji s Povjerenstvom za pastoral braka i obitelji Sisačke biskupije kao i Udrugom PUKS aktiviralo telefon 095 710 9226 pri kojem volontira 30-ak volontera nad/biskupijskih bračnih i obiteljskih savjetovališta iz RH, potom stalni suradnici nad/biskupijskih savjetovališta te ostali stručnjaci iz raznih institucija. Među volonterima su svećenici, redovnici i redovnice, psiholozi, psihoterapeuti, savjetovatelji, osobe specijalizirane za pružanja pomoći u kriznim situacijama te primaju pozive od 8:00 do 20:00 sati.

Od 25 siječnja 2021. godine, u dogovoru s Sisačkom biskupijom, Udruga HRD BiOS zapošljava na puno radno vrijeme, na 5 mjeseci, gospođu Maju Jakšić, dipl. kateheta, koja je ujedno završila specijalistički studij iz kriznih situacija te petogodišnju edukaciju iz realitetne psihoterapije, s višegodišnjim iskustvom radu u raznim ambijentima. Gospođa Jakšić će djelovati na području Sisačke biskupije, u kontaktu s osobama „na terenu“. Planira se zapošljavanje još jedne osobe za mjesec dana koja će zajedno s gospođom Jakšić raditi, u želji pružiti psihološku i duhovnu podršku potrebitima. Ukoliko netko želi podržati i ovaj projekt to je moguće na račun Hrvatskoga društva bračnih i obiteljskih savjetovatelja (HRD BiOS), HR65 2340 0091 5111 1346 2, SWIFT CODE: PBZGHR2X.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Surađujući s crkvenim i civilnim institucijama, napose Caritasom i stožerom, zatim župnicima Sisačke biskupije kao i volonterima želi se pružiti podrška potrebitim ljudima koji su stradali u potresu svjesni da svatko može dati svoj maleni doprinos za cjelokupni oporavak ovog dijela Hrvatske. U svemu tome nas vodi misao i poziv Isusa da damo ljudima jesti, odnosno da podijelimo, simbolično govoreći, 5 kruhova i 2 ribice (Iv 6, 1-5), da poput malenog dječaka stavimo na raspolaganje ono što imamo za dobrobit braće i sestara, te kako bi suosjećajnošću i solidarnošću mnogih svi imali dovoljno za svoj život. Pred nama je put trajnog obraćenja i traženja Kristovog lica u potrebitima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.