Sisak spreman za ‘Kupske noći’

bitka kod siska
Foto: Darko Tepert, commons.wikimedia.org

Velika turističko-povijesna manifestacija “Kupske noći” održat će se u Sisku od petka 4. rujna, do nedjelje, 6. rujna, u suorganizaciji grada Siska, sisačke Turističke zajednice i Gradskoga muzeja, bit će u znaku 2050 godina od dolaska rimskoga cara Oktavijana s vojskom, i zamijenit će skuplju manifestaciju “Keltska noć”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Car Oktavijan je 35. godine prije Krista, nakon osvajanja keltske Segestice, osnovao antičku Sisciju, a tim je događajem počelo i najvažnije razdoblje bogate sisačke stare povijesti.

Sisačka gradonačelnica Kristina Ikić – Baniček na konferenciji za novinare u utorak istaknula je kako će “Kupske noći” svojim bogatijim i primjerenijim sadržajima zamijeniti raniju, dvostruko skuplju “Keltsku noć”.

Objasnila je da grad Sisak nije pristao platiti naknadu za zaštićeno autorsko pravo “Keltske noći” Mladenu Merzelu, suprugu bivše sisačke županice, pa se odlučio na novi program.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ranija Keltska noć trajala je samo jednu večer i stajala je oko 300.000 kuna, a sada ćemo za dvostruko manji iznos imati osjetno bogatiji program kroz tri dana”, istaknula je gradonačelnica.

Izvijestila je da će tako subota biti u znaku rimske Siscije a, uz uprizorenje bitke, sudjelovanja brojnih udruga iz Zagreba, Splita, Ščitarjeva i Siska, te gostiju iz mađarskog Szombathelyja, predstavit će se i rimski način života, antički obrti, hrana, frizure, dječje igre i drugo”.

Obala Kupe, rekla je gradonačelnica, u tri će se dana pretvoriti u veliku pozornicu. Po uzoru na Sinjsku alku, u petak, 4. rujna, na Kupi će prvi put biti organizirana Kupska alka. Sudionici će alku kopljem gađati iz čamaca s vanbrodskim motorom. U nedjelju će se održati utrka šiklji, tradicionalnih drvenih kupskih čamaca, a priredba će biti popraćena gastronomskom ponudom, prodajom suvenira, filmskim projekcijama, koncertima, rekreativnom vožnjom čamcima, oldtimer rallyjem i sličnim sadržajima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.