Splitska trilogija Piskačeve kajkaviane

U izdanju splitske Naklade Bošković izišla je zbirka kajkavske poezije hrvatskoga književnika Nenada Piskača (r. 1962. u Zagrebu) pod naslovom „Nešče me išče“ (Split, 2014., tvrdi uvez, 80 str.). Riječ je njegovoj trećoj knjizi kajkavske poezije objavljenoj u renomiranoj biblioteci Petrada – priopćila je Naklada Bošković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Piskač je u Nakladi Bošković objavio „Bu do kaj“ (Split, 2012., 72. str.) i „Pem tam tam pem“ (Split, 2013., 135 str.). S najnovijim naslovom „Nešče me išče“ zaokružena je splitska trilogija Piskačeve kajkaviane.

Pišući pogovor prvoj knjizi ove nesvakidašnje trilogije objavljene tijekom proteklih dvije i pol godine, prof. dr. Alojz Jembrih utvrdio je da je autor „pjesnik osebujnoga novoegzistencijalnoga poetskoga diskursa, kojim se udomio u postmodernistički pjesnički korpus hrvatske književnosti 20. i 21. stoljeća“. Piskačev jezik „pokazuje da se i kajkavskim medijem ravnopravno može izreći sve ono što i standardnim“, a „igrom riječi i glasa postizava semantički naboj misli koja se oslobađa slogom i ritmom slobodnoga stiha“.

Prva knjiga trilogije, u slobodnom prijevodu na hrvatski standard „Hoće li itko išta“, tematski je najotvorenija, obojena angažiranošću, galgen-humorom, revoltom i rezignacijom duha, sažetima u ciklusima: Rieči goreče rieči, Bu do kaj, Teštamentum i Zdihavanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U drugoj prevladavaju egzistencijalne teme prožete religijskim pasažima sve do koketiranja s eshatološkom neizrecivošću, što je sublimirano i u naslovu (u prijevodu „Ići ću tamo tamo ću ići“). O tome govore ciklusi: Nihil sine Deo, Pe ki pe, Fragmetuši, Ide cucek šepa cucek i Cug za nebe.

„Nešče me išče“ („Netko me traži“) tematski je sužena zbirka, koncentrirana samo na pjesniku bitne stvarnosti oko središnjih pitanja o tome odakle dolazi, zakaj piše i kuda s kajom ide. Zbirka je hermetički zatvorena cjelina sastavljena od tri ciklusa: Nekam, Totu i Tam (Negdje, Ovdje, Tamo), iz koje autor mjestimice dopušta pogled u „novi dien“.

U likovnoj opremi troknjižja korištena su ulja na platnu akademskih slikara Davorina Radića, Gorana Petrača i Vladimira Meglića, te fotografije Timee Horvat, Javora Novaka i Doriana Stieglera. Sva tri naslova u ime nakladnika potpisuje Zoran Bošković, a uredio ih je Zvonimir Penović (N. Bo.)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.