Splitski HNK premijerno izveo ‘Zlatnog zmaja’

Drama “Zlatni zmaj”, u kojoj suvremeni njemački autor Roland Schimmelpfennig tematizira problem ilegalnih imigranata u Europi, premijerno je u petak izvedena na sceni 55 splitskog HNK.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U predstavi su glumili Marko Petrić, Andrea Mladinić, Anastasija Jankovska, Nikola Ivošević i Stipe Radoja. Ozren Bakotić je scenograf, Petra Dančević kostimografkinja, a Gordan Tudor skladatelj, dok je za scenske pokrete bila zadužena Ivana Pavlović. Svjetlo je oblikovao Miroslav Mamić, a ton Željko Mravak.

Redatelj Ivan Plazibat je u izjavi novinarima nakon premijere izrazio zadovoljstvo odigranom predstavom te ocijenio da tekst puno ovisi o glumcima koji igraju. “U ovoj predstavi pet glumaca tumači 25 uloga u različitim pričama i različitim linijama priča tako da je u tom smislu Zlatni zmaj došao glumcima. Zlatni zmaj bi do publike treba doprijeti na isti način kao i do mene”, kazao je Plazibat.

Jedna od glumica u predstavi Anastasija Jankovska istaknula je da joj je bilo predivno raditi na “Zlatnom zmaju”, a posebice zato jer je Plazibat divan čovjek i redatelj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Volim male scene. Imala sam dobra iskustva s njom. Ozren Bakotić je napravio sjajan posao sa scenografijom jer se dobiva dojam, bar meni, da je scena šira i prostornija. Intimnije je, može se opuštenije glumiti. S obzirom na mobilnost predstave, nadam se da može i na gostovanje izvan HNK, no to ovisi o upravi”, izjavila je Jankovska.

Roland Schimmelpfennig rodio se 1967. godine u Goetingenu. Radio je najprije kao slobodni novinar i autor u Istanbulu, prije nego što je 1990. godine počeo studij režije na Otto-Falckenberg školi u Muenchenu. Nakon što je diplomirao postao je asistent režije, a zatim i član umjetničkog vodstva na Muenchenskim komornim igrama.

Ubraja ga se među najistaknutije suvremene europske autore srednje generacije. Napisao je tridesetak kazališnih komada. Za komad “Zlatni zmaj” u produkciji bečkog Burgteatra 2010. godine je dobio dramaturšku nagradu Muelheimer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema programu HNK-a, do kraja mjeseca će još biti tri izvedbe te predstave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.