Spuštena zastava na Buckinghamskoj palači: Poruke objavili Johnson, Biden, Netanyahu…

epa09124125 The Union flag flies at half mast atop Buckingham Palace following the passing of Britain's Prince Philip, in London, Britain, 09 April 2021. Britain's Prince Philip, the Duke of Edinburgh, has died on 09 April 2021 aged 99, the Buckingham Palace announced. EPA/NEIL HALL

Zastava na Buckinghamskoj palači spuštena je na pola koplja zbog smrti princa Philipa (99). Očekuje se da će biti pokopan u vrtovima Frogmore, na području dvorca Windsor. Kraljica će od dana smrti ući u ‘osam dana žalosti’ tijekom kojih neće obavljati nikakve kraljevske dužnosti, a po isteku osam dana ući će u dodatnih 30 dana žalovanja kraljevskog člana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na svojim stranicama palača je objavila kako je princ preminuo u dvorcu Windsor.

“S dubokom tugom Njezino Veličanstvo Kraljica objavljuje kako je preminuo njezin voljeni suprug, princ Philip, vojvoda od Edinburgha. Njegovo Kraljevsko Visočanstvo mirno je preminulo jutros u dvorcu Windsor.”, piše u objavi koja je objavljena i na društvenim mrežama kraljevske obitelji.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli The Royal Family (@theroyalfamily)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ispred ograde, brojni Britanci ostavljaju cvijeće i poruke.

Izjavu za medije dao je i britanski premijer Boris Johnson.

“Ujedinjeni smo u tuzi i zahvalnosti. Tuzi zbog njegova odlaska i zahvalnosti zbog desetljeća njegove nesebične službe.”, kazao je Johnson.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivši britanski premijer Tony Blair pohvalio je ‘odlučnost’ i ‘odvažnost’ vojvode od Edinburgha.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ostat će zapamćen po izuzetnoj i čvrstoj potpori kraljici tijekom svih tih godina.”, rekao je Blair.

Australski premijer Scott Morrison je u njegovu čast naredio spuštanje zastava na pola koplja, kazavši da je suprug kraljice Elizabete II. ‘utjelovio jednu cijelu generaciju koju više nikada nećemo vidjeti’.

Na Twitteru se očitovao i aktualni američki predsjednik Joe Biden, pohvalivši njegovu humanitarnu stranu.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izrazio je svoju ‘iskrenu sućut’ kraljici Elizabeti nakon smrti njezinog supruga koji će ‘Izraelu jako nedostajati’.

“Izražavam najiskreniju sućut njezinom veličanstvu kraljici Elizabeti, princu Charlesu, kraljevskoj obitelji i britanskom narodu u povodu smrti vojvode od Edinburgha. Princ Philip će svima jako nedostajati, ovdje u Izraelu i cijelom svijetu.”, napisao je Netanyahu u poruci na Twitteru.

Vjenčao se s kraljicom Elizabetom 1947.

Vojvoda od Edinburgha, princ Philip, bio je suprug kraljice Elizabete II., a rođen je 10. lipnja 1921. godine. Princ potječe iz grčke i danske kraljevske obitelji, a rođen je u Grčkoj jer je njegova obitelj bila izgnana iz zemlje. Nakon što se školovao u Francuskoj, Njemačkoj i Velikoj Britaniji, priključio se Britanskoj kraljevskoj mornarici 1939. godine kada je imao 18, navodi dnevnik.hr.

Princezu Elizabetu upoznao je 1934. godine, a počeli su se dopisivati pet godina kasnije. Nakon Drugog svjetskog rata, Philip je dobio dopuštenje od Kralja Georgea VI da zaprosi Elizabetu. Prije nego što su javno objavili zaruke 1947. godine, Philip je odbacio grčke i danske kraljevske titule te je postao punopravni Britanac, a uzeo je prezime majčinih predaka, Mountbatten.

Philip i princeza Elizabeta vjenčali su se 20. studenog 1947. godine, nakon čega je on dobio britanske kraljevske titule. Vojnu dužnost napustio je 1952. godine kada je Elizabeta postala kraljica.

Princ Philip i kraljica Elizabeta imaju četvero djece: princa Charlesa, princezu Anu, princa Andrewa i princa Edwarda. Svi osim princa Charlesa koriste prezime Mountbatten-Windsor, kako im je dopustilo kraljevsko vijeće, jedino Charles koristi samo prezime Windsor, obzirom da je on direktni nasljednik krune.

Princ Philip i kraljica su rođaci

Philip je tijekom života bio predsjednik, pokrovitelj ili član preko 780 organizacija, a bio je i najstariji muški član britanske kraljevske obitelji u povijesti. Princ Philip se umirovio od kraljevskih dužnosti 2. kolovoza 2017. godine kada je imao 96 godina, a u to je vrijeme odradio 22,219 kraljevskih angažmana.

Princ Philip je inače bio najmlađi od petero djece, a imao je četiri starije sestre. Margarita, Theodora, Cecilie i Sophie su preminule prije njega.

Prema navodima brojnih medija, princa su tijekom života obožavali svi u Buckinghamskoj palači. Svi članovi osoblja lijepo su pričali o njemu.

Philip i kraljica Elizabeta su rođaci u četvrtom koljenu, a oboje su u rodnoj vezi s kraljicom Viktorijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.