Srpska pravoslavna crkva: službenog poziva pape Franje nije bilo

Vatikan nije uputio poziv patrijarhu Srpske Pravoslavne Crkve (SPC) Irineju da se sastane papom Franjom u Vatikanu, priopćio je glasnogovornik SPC-a vladika bački Irinej Bulović, a prenosi Hina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Zna se i to da službeni papinski poziv biva uručen tek kad je sve unaprijed dogovoreno i kada je potvrdan odgovor siguran”, navodi u ime SPC-a vladika Bulović.

Opovrgnuvši Nemetove tvrdnje, uz ocjenu da je ih zrenjaninski biskup “iskonstruirao” nakon razgovora izaslanstva SPC-a i šefa vatikanske diplomacije nadbiskupa Dominiquea Mambertija 30. lipnja u Beogradu, Bulović kaže da je to bio srdačan i neformalan razgovor u kojem su obje strane istaknule potrebu daljeg unapređivanja odnosa i suradnje dviju crkava.

“Bilo je riječi i o potrebi i korisnosti bilateralnih susreta na visokoj i najvišoj razini, ali tajnik Svete Stolice za odnose sa državama nije uručio nikakav ‘povijesni poziv’ pape Franje patrijarhu i članovima Svetog Sinoda da posjete Vatikan”, istaknuo je Bulović u priopćenju objavljenom na internetskoj stranici SPC.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U priopćenju se navodi da “pošto nije bilo poziva, nije moglo biti ni odaziva”, i opovrgavaju tvrdnje zrenjaninskog biskupa kako su se patrijarh Irinej i članovi Svetog Sinoda suglasili da “do tog posjeta svakako treba doći”, te da su, navodno, već u tijeku “diplomatski pregovori o načinu organiziranja” posjeta.

“U svakom slučaju, dijalog i suradnja među crkvama neće biti dovedeni u pitanje zbog senzacionalističkih javnih istupanja biskupa Nemeta, kontraproduktivnih upravo za ono za što se on verbalno i formalno zalaže”, piše u priopćenju SPC.

Tajnik Svete stolice za odnose s državama Dominique Mamberti posjetio je Beograd koncem lipnja i, među ostalim, sastao se 30. lipnja s patrijarhom Irinejom i vrhom SPC-a. Poglavar SPC-a Irinej primio je prije nekoliko dana i papinskog nuncija u Srbiji monsinjora Orlanda Anoninija u Beogradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.