Što ministrica kulture Nina Obuljen kaže o HAVC-u, tzv. neprofitnim medijima…?

Foto: Fah

“U pozadini te lavine napada na HAVC, koji simbolizira najuspješniju kulturnu reformu koju smo poduzeli u Republici Hrvatskoj i koja je nota bene započeta za vrijeme HDZ-ove Vlade u kojoj sam sudjelovala, stoje interesi i nezadovoljstva ljudi koji iz ovog ili onog razloga ne vide svoju budućnost ili sebe u takvom složenom, ali vrlo transparentnom sustavu”, rekla je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek za vecernji.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirala je i situaciju da je Zlatko Hasanbegović podnio prijavu DORH-u. “Mislim da je ministar tom prijavom dosljedno napravio ono u što vjeruje. On je vjerovao da u HAVC-u postoji problem, tako mi je i rekao, i on je podnošenjem te prijave mirne savjesti želio provjeriti svoje stavove. Ne mislim da tu postoji ikakav problem. Dapače, mislim da je jako dobro da je to napravio ako sumnja u nezakonitosti i da to rješavaju oni kojima je to u ovlasti, a to je pravosuđe”, istaknula je.

Tema Domovinskog rata: Nina Obuljen i ministar kulture Zlatko Hasanbegović potpune su suprotnosti

Progovorila je o Hasanbegovićevom ukidanju potpore tzv. neprofitnim medijima.

“To je još jedan od spinova u javnosti. Kao što je bivši ministar to naglom odlukom to ukinuo, tako je to jednom nepromišljenom odlukom i uvedeno. Mislim da treći medijski sektor treba financirati, ali taj sustav nije bio dobar i jasan, bio je prilično ideološki obojen, a što je najvažnije – nije bio usklađen sa zakonom o državnim potporama. Medij ne dokazuje svoju javnu vrijednost time je li pravno ustrojen kao d.o.o. ili nevladina organizacija. Devedeset posto naših književnih izdavača su d.o.o. pa ih nitko ne smatra profitabilnim tvrtkama. Mislim da je ovdje u diskursu napravljena zamjena teza kojom su nevladini po definiciji dobri, a komercijalni loši pa ćemo dobre nagrađivati, a loše kažnjavati. U svakom društvu treba postojati javni, komercijalni i treći medijski sektor i svima omogućiti da djeluju u okviru svojih potreba”, naglasila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko je Nina Obuljen čitajte ovdje:

Tko je Nina Obuljen – žena koju su mediji nametnuli kao ministricu kulture

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.