Sutra otvorenje izložbe arhitekta Radovana Tajdera u MUO

Retrospektivna izložba jednog od najvažnijih hrvatskih arhitekata Radovana Tajdera otvara se sutra u Muzeju za umjetnost i obrta ( MUO), a može se pogledati do 27. travnja .

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radovan Tajder, zagrebački arhitekt s bečkom adresom, u MUO predstavlja se, nakon 20 godina čekanja javnosti, profesionalno kroz projekte i intimno kroz svoje slavne „dnevnike-tekice“ kojima otkriva svoje školske bilježnice s poslovnim i intimnim dnevnikom što ga vodi desetljećima, rekla je autorica izložbe i urednica bogate monografije Radovana Tajdera, Marina Bagarić.

U Tajderovoj respektabilnoj karijeri nastala su antologijska djela hrvatske arhitekture, od škola i vrtića do maestralno interpoliranih stambenih zgrada te projekti poslovnih zgrada, hotelskih lanaca i stambenih objekata u Beču za svjetski poznate investitore kao što su Philips, BMW, Wüstenrot, BAWAG, Volksbank, RBA, OPEC, IBM, hotel Plaza-Wien, hotelski lanac Ibis. Tijekom bečkih godina Tajder je kontinuirano projektirao i za hrvatske naručitelje (Zagreb, Rovinj, Zlarin, Novigrad), sudjelovao je na izložbama Zagrebačkoga salona i izložbi Oris ideja.

Uz brojne nagrade 1999. dobio je nagradu Drago Galić, Udruženja hrvatskih arhitekata za stambeni kvart u bečkoj Tamariskengasse. U Beču je poznat po koncipiranju brojnih znamenitih građevina (među ostalima centralu OPEC-a, poslovnu zgradu sjedišta RBA banke, novo parkiralište u zračnoj luci Schwechat).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Željeli smo pokazati malo više nego na uobičajenim izložbama i zato izložba odmah započinje slavnim „tekicama“ jer su autoru one važnije od betona i alata, istaknula je autorica izložbe Marina Bagarić.

Nakon „tekica“ izložbeni prostor podijeljen je po arhitektonskim tipovima. Tako se u prvoj prostoriji mogu vidjeti škole, vrtići, ustanove poznate po originalnim rješenjima, gdje se posebno ističu visokofunkcionalni kompatibilni sustav 414 i Megas. Naime „ sistem 414“ sistem je vrtića u Travnom gdje je šesterokutni prostor podijeljen na četiri dječje grupe te je tako srušen rekord u svijetu najmanje zauzetih kvadrata prostora za 4 jedinice dječjih grupa, objasnio je autor Radovan Tajder. S „Megas sistemom“ uspjelo mu je isprojektirati velike dionice vrtića na jako malim parcelama, no to nikoga nije zanimalo u Hrvatskoj, rekao je autor.

„Uvijek me pitaju novinari što mislim o hrvatskom urbanizmu, a ja ih pitam o kojem urbanizmu“, rekao je Radovan Tajder objašnjavajući kako Hrvatska nema urbanističko planiranje dok je to u Austriji stvar koja se podrazumijeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izložba će biti obogaćena i popratnim sadržajima kao što su vodstvo kroz izložbu 27. 2. u 19 sati u pratnji autora Radovana Tajdera te mogućnost subotnje kave i razgovora o arhitekturi i glazbi s Tajderom 5.4. u 12 sati. U okviru izložbe, 2. travnja održat će se i javna rasprava na kojoj će sudjelovati Radovan Tajder, Dietmar Steiner, direktor Centra za arhitekturu u Beču, kao i ostali gosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.