Sutra se otvara 6. Zrin festival i 14. Ars organi Sisciae: Bogat glazbeni program nadomak Zagreba

Ove godine paralelno će se održavati 6. Zrin festival, koji se otvara 30.5. na Utvrdi Zrin u Zrinu uz Acoustic Project u 17 sati, i 14. Ars organi Sisciae koji započinje 31.5. crkvi sv. Lovre u Petrinji, uz trio Fiat Lux u 20 sati. Od 30. svibnja do 14. lipnja bit će izvedeno deset koncertnih programa s autentičnih lokacija online (otvorenih i za publiku!). Svi programi idu uživo na www.ars-organi-sisciae.org i na www.zrin-festival.com.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zrin je oltar naše domovine, spomen naše slave, junaštva i stradanja. To je mjesto rođenja Nikole Šubića Zrinskog, drevno sijelo po kojima su si Zrinski nadjenuli ime. Znakovito je otvorenje ovogodišnjeg 6. Zrin festivala baš na Dan državnosti u Zrinu, kao jednog od prvih festivala uživo nakon muka uslijed svjetske epidemije.

Organizatori pozivaju na otvorenje:

Sve koji su u mogućnosti doći doći uživo u publiku pozivamo da svakako dođu na Zrin u subotu 30. svibnja jer smo na otvorenom i biti će čarobno! Priroda je tamo prelijepa, istakana izvorima vode koja utaži svaku žeđ… I mir…. Mir kojega ometaju samo vremena koja su prošla, duše heroja kojima je drevni Zrin nekada bio dom… I pijev ptica… Uz fantastični ansambl Acoustic Project kojega čine Dani Bošnjak, flauta; Branko Mihanović, oboa; Mario Čopor, Nikola fabijanić, saksofon; klavir; Stanislav Muškinja, udaraljke; Marco Graziani i Val Bakrač, violine; Aleksandar Jakopanec, viola; Petar Kovačić, violončelo i Dubravko Palanović, kontrabas.Program Folkolorna fuzija, inspiriran bogatstvom folklornih tradicija koje još uvijek opstoje kao živuće tradicije na ovim prostorima, u cijelosti sastoji od skladbi Dubravka Palanovića. Cilj Folklorne fuzije nije tek jednostavno aranžirati narodne plesove i napjeve već stvoriti novu glazbenu materiju koja istovremeno ocrtava korijene kao i suvremeni glazbeni trenutak u kojem se nalazimo. U izvođačkom smislu nositelj projekta je renomirani zagrebački ansambl Acoustic Project koji je svojim dosadašnjim djelovanjem na području spajanja izvođačkih tradicija klasične glazbe sa jazzom, tangom, rockom, orijentalnom i drugom glazbom zauzeo vodeću poziciju na hrvatskoj glazbenoj sceni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razlog stvaranja ovakvog koncertnog programa logično proizlazi iz analize glazbenih struja i tendencija koje oblikuju suvremenu glazbu. Pojave kao što su world music te nepregledan niz raznih kombinacija glazbenih izričaja koje se svode pod nazivnik crossover music istinski su doprinos razvoju glazbene umjetnosti u 21. stoljeću. Ovi fenomeni direktan su proizvod utjecaja globalizacije na razvoj glazbene umjetnosti u cjelini i nije iznenađujuće da sa sobom donose kako dobre tako i one lošije komponente. Dočim je potreba klasičnih glazbenika da obogate svoje izvođačke mogućnosti i elementima drugih glazbenih stilova (jazza, rocka, popa itd.) sasvim prirodna, u isto vrijeme dolazi i do opasnosti sve veće unificiranosti, neprepoznatljivosti te u konačnici potpunog gubitka onih jedinstvenih kvaliteta koje proizlaze iz kulturnih sredina iz kojih pojedini umjetnici dolaze, a koje su u konačnici i najvažnije.

Upravo iz tog razloga smatramo da je umjetnički imperativ upregnuti sve kreativne snage u stvaranje nove umjetnosti na korijenima iz kojih potječemo. I zato krećemo sa Zrina! Već u nedjelju 31. svibnja pozivamo vas na otvorenje 14. (međunarodnog) orguljaškog festivala Ars organi Sisciae u Župnoj crkvi sv. Lovre Petrinji uz Josipu u Lončar, sopran; Daria Teskeru, trublja i Alena Kopunovića Legetina na orguljama Augusta Faullenda Heferera iz 1936. godine. Ovi sjajni glazbenici okupljeni su u trio Fiat Lux kojim želimo poručiti da je kultura lučonoša od kad je vremena!”, poručili su iz orgabnizacije.

Prenosimo najavu za 6. Zrin festival i 14. Ars organi Sisciae:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

KULTURA JE UVIJEK BILA LUČONOŠA, OD KAD JE VREMENA!

  1. ARS ORGANI SISCIAE & 6. ZRIN FESTIVAL (30. 5. – 14. 6. 2020.)

Zrin, Petrinja, Gore, Glina, Gornji Viduševac, Topusko, Sela – Sisak, Hrvatski Čuntić

  • 30.5. – SUBOTA – 17.00
    Otvorenje 6. ZRIN festivala
    Tvrđava Zrin
    ACOUSTIC PROJECT
  • 31.5. – NEDJELJA – 20:00
    Otvorenje festivala ARS ORGANI SISCIAE
    Župna crkva Sv. Lovre – Petrinja
    TRIO FIAT LUX
  • 2.6. – UTORAK – 20.00
    ZRIN festival
    Župna crkva Uznesenja BDM – Gore
    LAURA VADJON, violina
    PAVAO MAŠIĆ, čembalo
  • 3.6. – SRIJEDA – 20.00
    ARS ORGANI SISCIAE
    Župna crkva Sv. Ivana Nepomuka – Glina
    ANTE KNEŠAUREK, orgulje
  • 6.6. – SUBOTA – 20.00 ZRIN festival Župna crkva Sv. Franje Ksaverskog – Gornji Viduševac ANSAMBL ANTIPHONUS
  • 7.6. – NEDJELJA– 20.00 ARS ORGANI SISCIAE Župna crkva Sv. Marije Magdalene – Sela PROJEKT LAZARUS
  • 10.6. – SRIJEDA – 20:00
    ARS ORGANI SISCIAE
    Župna crkva Sv. Marije Magdalene – Sela
    MARGARETA KLOBUČAR, sopran
    ALEN KOPUNOVIĆ LEGETIN, orgulje
  • 11.6. – ČETVRTAK – 20:00 ARS ORGANI SISCIAE

Župna crkva Sv. Lovre – Petrinja
ZVONIMIR MARKOVIĆ, trombon
HRVOJE TRINKI, orgulje

Tekst se nastavlja ispod oglasa

13. 6. – SUBOTA – 20.00
ZRIN festival
Župna crkva Pohoda BDM, Topusko
PROGRESSIVE PLECTRA

  1. 6. – NEDJELJA– 20.00
    ZRIN festival
    Franjevačka crkva sv. Antuna Padovanskog – Hrvatski Čuntić
    ACOUSTIC ANSAMBL

Live streaming:
www.ars-organi-sisciae.org
www.zrin-festival.com

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.