Sveta Agneza (Janja) – djevojčica čija je hrabrost zadivila svijet

Foto: Windsor Castle www.commons.wikimedia.org

Danas 21.siječnja slavimo svetu Agnezu (Janju ili Ines), rimsku mučenicu. Djevojčica iz Rima, rođena oko 291., bila je kći ugledne patricijske obitelji, odrasla u sjaju i raskoši. Već s dvanaest ili trinaest godina stavila je svoj život u službu kršćanstva. U vrijeme progona cara Dioklecijana odbila se udati za sina rimskog perfekta Sempronija, a kad se doznalo da je kršćanka, podvrgnuta je groznim poniženjima i mukama. Sve muke podnijela sa takvom lakoćom i vjerom da su prisutni bili zadivljeni. O načinu njezine muke te o čudesima koja su se pritom događala, postoje različite legende. Iako još djevojčica, do kraja je bila hrabra, tješila sve koji su za njom žalili i bez straha pošla u smrt. Na kraju joj je jedan vojnik mačem odrubio glavu. Preminula je na današnji dan u 12-oj godini života.

Prema predaji, osam dana nakon mučeničke smrti ukazala se svojim roditeljima u zlatnoj haljini, s janjetom u ruci i utješila ih velikom slavom koju je zaslužila u nebu. Njezina sestra po mlijeku bila je sveta Emerencijana, također mučenica i kći Agnezine dadilje, kamenovana nekoliko dana nakon Agnezine smrti jer su je zlotvori zatekli kako moli na njezinom grobu.

Ime svete Agneze ušlo je u prvu euharistijsku molitvu Svete Mise i litanije Svih svetih, a svojim su je djelima proslavili najveći crkveni pisci kao sveti Ambrozije, sveti Jeronim i sveti Augustin.

Prvi kršćanski rimski car Konstantin Veliki sagradio je na grobu svete Agneze veličanstvenu baziliku.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr