Sveta Agneza (Janja) – djevojčica čija je hrabrost zadivila svijet

bazilika
Foto: Windsor Castle www.commons.wikimedia.org

Danas 21.siječnja slavimo svetu Agnezu (Janju ili Ines), rimsku mučenicu. Djevojčica iz Rima, rođena oko 291., bila je kći ugledne patricijske obitelji, odrasla u sjaju i raskoši. Već s dvanaest ili trinaest godina stavila je svoj život u službu kršćanstva. U vrijeme progona cara Dioklecijana odbila se udati za sina rimskog perfekta Sempronija, a kad se doznalo da je kršćanka, podvrgnuta je groznim poniženjima i mukama. Sve muke podnijela sa takvom lakoćom i vjerom da su prisutni bili zadivljeni. O načinu njezine muke te o čudesima koja su se pritom događala, postoje različite legende. Iako još djevojčica, do kraja je bila hrabra, tješila sve koji su za njom žalili i bez straha pošla u smrt. Na kraju joj je jedan vojnik mačem odrubio glavu. Preminula je na današnji dan u 12-oj godini života.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema predaji, osam dana nakon mučeničke smrti ukazala se svojim roditeljima u zlatnoj haljini, s janjetom u ruci i utješila ih velikom slavom koju je zaslužila u nebu. Njezina sestra po mlijeku bila je sveta Emerencijana, također mučenica i kći Agnezine dadilje, kamenovana nekoliko dana nakon Agnezine smrti jer su je zlotvori zatekli kako moli na njezinom grobu.

Ime svete Agneze ušlo je u prvu euharistijsku molitvu Svete Mise i litanije Svih svetih, a svojim su je djelima proslavili najveći crkveni pisci kao sveti Ambrozije, sveti Jeronim i sveti Augustin.

Prvi kršćanski rimski car Konstantin Veliki sagradio je na grobu svete Agneze veličanstvenu baziliku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.