Sveti Patrik – navjestitelj kršćanstva druidima i poganima

Sveti Patrik
Foto: Flickr

Na sam spomen Irske sjetite se zelenih proplanaka, pive, vesele irske muzike, onog njihovog pozdrava ‘Oi Mate’, vilenjaka s narančastom bradom, potkova, djetelina i onog najvažnijeg – sjetite se Dana svetog Patrika (St. Patrick’s Day) koji se slavi 17. ožujka, ističe lovelymedjimurje.com.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dan svetog Patrika je irski blagdan no toliko je popularan da se slavi i u drugim zemljama diljem svijeta.

Ircima je pak Dan svetog Patrika prava religiozna svetkovina. Dan provode u crkvi i u okruženju svoje obitelji. Tek se 1995. godine Dan svetog Patrika počeo koristiti u turističke svrhe kao promocija Irske i tada je nastalo ono što danas zovemo slavljenjem sv. Patrika.

Tko je bio sv. Patrik?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sveti Patrik zaštitnik je država Irske i Nigerije. Ovaj svetac, rođen 385. godine u Škotskoj u 16-toj godini biva zatočen od strane gusara zajedno sa tisućama drugih, i 6 godina provodi u ropstvu. Njegov gospodar ga postavlja za pastira ovaca.

Patrikov otac bio je đakon. U razdoblju ropstva sam Patrik se približava se Bogu, te je mnogo molio i činio pokoru, to je bilo njegovo upoznavanje Živoga Boga. Tada mu dolazi glas da će uskoro biti oslobođen. Nakon toga uspijeva pobjeći i vratiti se u Britaniju.

Nakon što se odlučio zarediti za đakona u Auxerru (tamo se studijem spremao za svećenstvo), današnjoj Francuskoj a tadašnjoj Galiji, dolazi mu san u kojem mu se jedan Irac (zbog toga poveznica sa Irskom) daje pismo u kojem su pisale ove riječi: “Molimo te, vrati se i budi opet s nama!”. Patrik je to osjetio kao Božji poziv za navještenje evanđelja tadašnjoj poganskoj Irskoj, u kojoj su prevladavali keltski pogani i druidi. No biskup ga nije htio poslati u Irsku, ali je to učinio papa Celestin I, poslavši ga da naviješta evanđelje. Tamo je nailazio i na probleme i otpor, jednom prilikom je bio zatočen 15 dana. Kraljevi odličnici i priprosti puk su prihvaćali navještenja, te je Sveti Patrik uveo i monaštvo, koje će zahvaljujući irskim monasima imati veliki utjecaj naviještenja u Europi. Proslavio se i kao čudotvorac, i kao proricatelj budućih događaja. Umire 461.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnoge crkve u svijetu njemu su posvećene, najviše u Irskoj, SAD-u i Australiji. Dan sv. Patrika se slavi 17. ožujka kao irski nacionalni blagdan. Jedan je od rijetkih svetaca koje štuju: katolici, pravoslavci, anglikanci i luterani.

U slikarstvu, Sveti Patrik je uvijek naslikan sa trolistom djetelinom, jer je poganim Ircima na taj način objašnjavo trojedinog Boga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.