Sveti Petar u Šumi: održana 9. “Maša po starinski”

Foto: www.svpetarusumi.hr

Nacionalna smotra starocrkvenoga pučkog pjevanja “Maša po starinski” održana je u nedjelju navečer u župnoj crkvi Sv. Petra i Pavla u nazočnosti velikoga broja posjetitelja, među kojima je bio i tehnički ministar turizma Anton Kliman, kao izaslanik hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Maša po starinski, kako su naveli organizatori iz općine Sveti Petar u šumi zamišljena je kao susret pučkih crkvenih pjevača, vokalnih skupina i zborova, kako bi se potaknulo očuvanje crkvene pučke popijevke i pokušalo afirmirati taj vid tradicijski glazbe koja je kod nas jedna od najstarijih u Europi.

“Ovogodišnja manifestacija sastoji se od koncelebrirane svete mise na kojoj svake godine jedan crkveni zbor po izboru umjetničkoga voditelja manifestacije Brune Krajcara izvodi tradicionalnu mašu po starinski”, rekao je općinski načelnik Mario Bratulić. Nakon mise na trgu ispred crkve i u samoj baroknoj crkvi održana je smotra na kojoj je ove godine sudjelovalo desetak izvođača iz Republike Hrvatske i hrvatskih predstavnika iz inozemstva. Ove godine posebni gosti manifestacije bili su zborovi gradišćanskih Hrvata iz Austrije.

“Upravo zahvaljujući Maši po starinski sakupljen je i snimljen bogat repertoar od kojega će se napraviti kompilacija i predstaviti na idućoj 10. smotri. Vrijednost susreta je i ta što se na njemu ponekad izvode pjesme sačuvane u puku, ali još nezapisane. Stoga je Maša po starinski jedan od načina da se te pjesme snime, potom zapišu i tako sačuvaju kao dio tradicije”, poručio je načelnik općine Sveti Petar u šumi Mario Bratulić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Kliman istaknuo je kako činjenica da je i ove godine manifestacija okupila veliki broj posjetitelja koji su pohodili susret, dokaz da “Maša po starinski” predstavlja jedinstven događaj od izuzetne važnosti za hrvatsku kulturu i baštinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.