Svjetski dan stanovništva – demografski slom u Hrvatskoj

porast vrijednosti ozona
Foto: Fah

Svjetski populacijski dan ili Svjetski dan stanovništva slavi se svake godine 11. srpnja, s ciljem podizanja svijesti o globalnim pitanjima i problemima stanovništva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravno vijeće Programa Ujedinjenih naroda za razvoj je 1989. godine donijelo odluku kojom se 11. srpnja počeo obilježavati kao Svjetski dan stanovništva.

Odabir datuma bio je znakovit: naime, 11. srpnja 1987. g. je diljem svijeta obilježeno rođenje pet milijarditog stanovnika Zemlje upravo u Zagrebu, gdje je u tom trenutku u tijeku bila XIV. ljetna Univerzijada.

Cilj opisane odluke bilo je promicanje svijesti o različitim egzistencijalnim problemima koji zahvaćaju određene segmente svjetskog stanovništva, a naročito o problematici vezanoj uz porast ljudske populacije na Zemlji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Demografski slom u Hrvatskoj

S druge strane, projekcije Ujedinjenih naroda govore da će 2050. godine Hrvatska imati gotovo 17 posto stanovnika manje ako se javne politike ne promijene.

> Dr. sc. Šterc: Gospodo izvršitelji, praznite Hrvatsku i činite je neuređenom

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Hrvatska u sedam godina izgubila 51 tisuću učenika: ‘Ministar se nijednom nije osvrnuo na taj problem’

I zadnje su demografske projekcije Eurostata za Hrvatsku zabrinjavajuće. Broj stanovnika u 2020. godini procijenjen je na 4,05 milijuna, a prognozira nam se smanjenje populacije za 330.000 do 2035. te još toliko do 2050. godine. Hrvatska će, ako Eurostat dobro prognozira, za 30-ak godina biti manja za 660.000 stanovnika.

Pandemija koronavirusa dodatno je negativno utjecala na demografske trendove, tako da se prošle godine u Hrvatskoj bilježi najveći demografski pad u povijesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dr. sc. Stjepan Šterc, predstojnik Odsjeka za demografiju i hrvatsko iseljeništvo Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, poručio je kako je demografija u Hrvatskoj, kao jedan od ključnih nacionalnih problema, nepotrebno ispolitizirana i time odmaknuta od znanstvenog pristupa.

Upozorava kako je prema službenim podatcima Ministarstva uprave Hrvatske u prošloj godini zabilježeno 23.000 više umrlih nego rođenih osoba.

“Ako se ovakvo iseljavanje nastavi i smanji aktivnost aktivnog stanovništva, deficit mirovinskog sustava će se povećavati i pitanje je hoće li se moći pokriti iz proračunskih sredstava. Hrvatska se, prema ocjeni UN-a, nalazi među pet najstarijih populacija u svijetu te u prostoru koji je najugroženije demografsko područje u svijetu”, istaknuo je Šterc.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.