Test za Plenkovića – tko će odrediti ministra kulture: birači, Pupovac ili francusko veleposlanstvo?

Foto: Francusko veleposlanstvo

Glasilo Hanza Medije- Globus, nudi Ninu Obuljen, za ministricu kulture.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ona je 2013. godine, skupa s Hrvojem Hribarom i Gordanom Vnuk dobila od Francuskog veleposlanstva odličje Viteza reda umjetnosti i književnosti jer je “poticala jačanje francusko-hrvatskih kulturnih veza posljednijh godina te se zauzimala za realizaciju festivala hrvatske kulture u Francuskoj”, te ” se već godinama zalaže za zaštitu raznolikosti kulturnih izričaja i razvoj europske kulturne politike”.

Obuljen je znanstvena suradnica u Institutu za razvoj i međunarodne odnose gdje se bavi područjima kulturnih i medijskih politika, posebno u kontekstu europskih integracija.

Od 2006. do 2011. godine obnašala je dužnost pomoćnice ministra i državne tajnice u Ministarstvu kulture RH, za vrijeme HDZ-ove Vlade, u vrijeme mandata ministra Bože Biškupića i njegova nasljednika Jasena Mesića, gdje je bila zadužena za područja kulture i medija. Sudjelovala je u kreiranju Zakona o HRT-u i Zakona o elektroničkim medijima koji su doneseni konsenzusom HDZ-a i SDP-a 2010.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bila je koordinatorica za EU u Ministarstvu kulture RH te članica pregovaračkog tima za pristupanje Republike Hrvatske EU. Od 2012. do 2014. godine bila je predsjednica Programskog vijeća HRT-a, u vrijeme dok je Goran Radman bio glavni ravnatelj HRT-a.

2015. godine imenovana je na mjesto članice Upravnog odbora HAVC-a.

Krizizirala je ministra kulture Zlatka Hasanbegovića koji je od Sabora tražio neprihvaćanje izvješća o radu tog tijela, a branila Radmanov rad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Smatram da je potpuno nevažno što bilo koji pojedinac misli o HRT-u, a pogotovo ako su to visoko pozicionirani političari. Jer HRT ne može i ne treba biti u službi ikoje političke opcije. Ali to moramo staviti u kontekst. Jer bez obzira na to kako vi radite, ako dođete na poziciju glavnog ravnatelja voljom jedne političke opcije koja je u tom trenutku na vlasti, svaki vaš potez će biti obrazložen tako da tjerate vodu na mlin toj opciji. Radman je imenovan voljom tadašnje stranke na vlasti i svaki njegov potez stavljao se u taj kontekst. Isto će se to događati i novom vodstvu dok god je na snazi ovakav Zakon. Kovačića ne poznajem i ne znam kakvi su njegovi stavovi, a Jozu Barišića upoznala sam kao predstavnika zaposlenika u Programskom vijeću. Njega sam doživjela kao vrlo racionalnu i temeljitu osobu koja izvrsno poznaje HRT i koji se često izlagao pritiscima tadašnjeg vodstva HRT-a zbog toga što je principijelno zastupao profesionalne standarde”, zaključila je Radmanovom radu.

“Kovačić je iznio neke netočne informacije i zapravo potpuno pogrešno interpretirao ulogu HRT-a. Kao prvo, HRT nije potrošio dvostruko više od zakonske obveze jer je Kovačić, a to su radile i prethodne uprave, u iznos programskih sredstava propustio uključiti najveći dio troškova vlastite programske proizvodnje koja se nalazi „skrivena u kontima troškova osoblja“. Kao što je neki dan istaknuto i u priopćenju udruge Pretplatnik, javna uloga svih javnih RTV servisa ostvaruje se vlastitom i vanjskom proizvodnjom programskih sadržaja. Javni RTV servisi primaju sredstva pristojbe i radi svoje važne uloge u razvoju nacionalnih audiovizualnih tržišta. Uostalom, HRT ima zakonsku obvezu „razvijati raznovrsnu proizvodnju audiovizualnih, glazbenih i radijskih djela angažirajući najbolje kreativne potencijale sredine“. Europska iskustva pokazuju da javni RTV servisi sve veći udjel programskog sadržaja naručuju od vanjskih producenata ili ulaze u koprodukcije s drugim javnim RTV servisima, praksa koju HRT iz nepoznatih razloga dosad uopće nije razvio. Isto tako, iHRT treba stalno polako podizati udjel programskog sadržaja nabavljen od vanjske produkcije, posebno u dokumentarnim i igranim sadržajima, ali i edukativnim i ostalim, naravno vodeći računa o tome da se takva nabava odvija transparentno”, rekla je Obuljen u intervju za Nacional.

Podsjetimo, prije ‘guranja’ Nine Obuljen za ministricu kulture protiv ministra kulture Zlatka Hasanbegovića bio je potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac koji je rekao kako će podržati Plenkovića ako u Vladi ne bude Hasanbegović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zlatko Hasanbegović bio je 3. na listi HDZ-a u drugoj izbornoj jedinici te je dobio 11.898 glasova.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.