Tvorci filma ‘Zvuk slobode’: Cilj filma nikada nije bio politički, trgovina djecom nije konzervativno ili liberalno pitanje

film zvuk slobode. filma
Foto: snimka zaslona, Montaža: narod.hr

Redatelj filma “Zvuk slobode” Alejandro Monteverde i koscenarist Rod Barr u kolumni za The Hollywood Reporter progovorili su o svojim namjerama za film koji i dalje nadmašuje očekivanja na blagajnama. Istaknuli su kako namjera filma nikada nije bila politička, nego je cilj bio podići svijest o trgovini djecom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Još 2015. godine, kada smo počeli istraživati i pisati ovaj projekt, mnogo smo puta rekli jedni drugima: ‘Ako postoji jedan problem koji može ujediniti sve, to je zaustavljanje trgovine djecom.’ Još uvijek vjerujemo u to. Trgovina djecom nije konzervativno ili liberalno pitanje. To je temeljno pitanje ljudskih prava, ono koje pogađa našu srž kao ljudskih bića”, pišu Monteverde i Barr.

Film nije napravljen za republikance ili demokrate

Ističu kako je broj ljudi koji je film pogledao u kinima ohrabrujući.

“Članak u Newsweeku od 31. srpnja izvještava: ‘Nova studija je otkrila da većina republikanaca i demokrata pozitivno gleda na Sound of Freedom.’ Taj isti članak u Newsweeku počinje: ‘Hit na kino blagajnama Zvuk slobode iznimno je popularan među republikanskim gledateljima, ali možda je iznenađujuće dobro prošao i među demokratskim gledateljima filmova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>Producent filma ‘Zvuk slobode’ otkriva što i tko stoji iza sabotaže filma o trgovini djecom

Zašto bi ovo trebalo biti ‘iznenađujuće’? Film, u kojem glume Jim Caviezel i Mira Sorvino, nije napravljen za republikance ili demokrate. Napravljen je za ljudska bića, jer je trgovina djecom problem čiji je moralni imperativ očigledan ljudskom srcu”, ističu tvorci filma jer cilj filma nikada nije ni bio politički.

>Film ‘Zvuk slobode’ o trgovini djecom donosi istinitu priču: Napunio kino dvorane, a CNN ga napada

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Moramo se suočiti sa seksualnim iskorištavanjem djece i iskorijeniti ga. Moramo se suočiti s temeljnim društvenim problemima i kriminalnim pothvatima koji djecu čine podložnom trgovini ljudima.Svijest je prvi korak…

Ovi problemi su golemi, a njihova će rješenja zahtijevati politički angažman — uz svu složenost i nesklad koji to danas podrazumijeva. Ali ne možemo dopustiti da nas naša podijeljena politika spriječi u borbi za zaustavljanje trgovine djecom”, dodaju Monteverde i Barr u kolumni.

Ujediniti ljude oko ljudskih prava

“Svi koji su gledali Zvuk slobode znaju da sam film nije nimalo političan. Temelji se na priči o stvarnoj osobi, Timu Ballardu, koji je dao otkaz u tvrtki Homeland Security kako bi spasio djecu žrtve trgovine ljudima. U razvoju, istraživanju i pisanju priče ne sjećamo se niti jednog razgovora s Timom o politici. Zašto? Jer osobna politika ne bi trebala biti bitna kada spašavate djecu od trgovine ljudima”, ističu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>Tim Ballard: Rat protiv trgovine djecom bit će dug i težak, ali možemo i moramo pobijediti
>Producent Eduardo Verástegui: ‘Uspjeh filma Sound of freedom – o trgovini djecom – je čudo’

Tvorci filma također podsjećaju da se radi o projektu koji se temelji na istinitoj priču, a ne o dokumentarcu pa su stoga neke stvari prilagođene. Osvrnuli su se i na optužbe da je “Zvuk slobode” nastao pod utjecajem “teorija zavjere” ističući kako bi ovaj film trebao spajati ljude, a ne dijeliti ih.

“Razumijemo da svi, uključujući i nas koji smo snimali film, imamo različite poglede na mnoga pitanja. Napravili smo ‘Sound of Freedom’ u iskrenom nastojanju da ujedinimo ljude oko temeljnog pitanja ljudskih prava. Niti jedna interesna skupina nije odgovorna za pitanje trgovine ljudima. Svi smo odgovorni jer se to događa u svijetu u kojem svi živimo”. zaključuju tvorci filma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.