U kabinetu Nikole Tesle Tehničkog muzeja otvorena Noć muzeja

Noć muzeja, koja jednom godišnje besplatnim ulazom i zanimljivim programima u muzeje diljem Hrvatske dovodi brojne posjetitelje, otvorena je u petak navečer u Demonstracijskom kabinetu Nikole Tesle zagrebačkog Tehničkog muzeja, kao najprikladnijem mjestu za početak te kulturne manifestacije čije se ovogodišnje, deseto izdanje održava na temu ”Izumi i otkrića – Nikola Tesla univerzalni um’.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na otvorenju, koje se prenosilo i u dvorištu Tehničkog muzeja, glumci Tvornice lutaka i pjevači zbora “Izvor” izveli su ulomke predstave o Tesli, u kratkim sličicama prikazavši kako je taj vizionar i velikan svjetskog izumiteljstva u korist znanosti i društvenog napretka stavljao sve, pa i vlastite potrebe.

Nikola Tesla svojim je izumima zadužio cijeli svijet, a drago mi je da Noć muzeja počinje upravo u našem muzeju posvećenom izumima i otkrićima, koji je već godinama najposjećeniji i najomiljeniji među svim generacijama, rekla je ravnateljica Tehničkog muzeja Markita Franulić.

Očekivano velika gužva bila je ispred Umjetničkog paviljona, gdje su građani u redu dugom od ulaza sve do ulice čekali ne bi li pogledali izložbu Joana Miroa, a mnogi su bili i u Muzeju za umjetnost i obrt gdje se održava izložba “Guercino: Svjetlo baroka”, koja se u danas zatvara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Klovićevi dvori otvorili su izložbi o jednoj od najznačajnijih hrvatskih fotografkinja Antoniji Kulčar Tonki i pripremili programe vezane uz izložbu “Volim matematiku”, Hrvatski muzej naivne umjetnosti demonstrira tehniku slikanja na staklu, Hrvatski povijesni muzej bavi se Prvim svjetskim ratom, kao i, za područje Zagreba, Muzej Grada Zagreba, a Hrvatski prirodoslovni muzej tradicionalno je zanimljiv obiteljima s djecom.

Mnogi su muzeji svoje programe prilagodili ovogodišnjoj temi – Moderna galerija ima izložbu o Tesli iz svog fundusa, Muzej suvremene umjetnosti će uz izložbu i film Mehaničke figure inspirirane Teslom progovoriti o Tesli kao umjetničkoj inspiraciji, Muzej Mimara Tesli će se približiti kroz radove Pere Jelisića i Jane Žiljak Vujić.

Dubravka Osrečki Jakelić, voditeljica Noći muzeja nazvala je tu manifestaciju blagdanom muzejske struke, te ustvrdila kako je ona zahvaljujući umreženosti prijateljstva i profesionalnog djelovanja od male gradske manifestacije sa šest muzeja postala nacionalna hrvatska manifestacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.