Večeras premijera prvog nastavka dokumentarnog serijala ‘Golgota Banjolučke biskupije’

Foto: Udruga Nazaret

U organizaciji udruge Nazaret u petak 1. ožujka 2019. u 19,30 sati u dvorani zagrebačke crkve Sveta Mati, održat će se premijera filma ‘Župa svetog Ante Padovanskog Petrićevac – Banja Luka’, o stradavanjima banjolučke biskupije i kraja za vrijeme velikosrpske agresije.

Film Župa sv. Ante Padovanskog Petrićevac, prvi je snimljeni nastavak dokumentarnog serijala Golgota Banjolučke biskupije koji govori o životu prije rata, događajima u ratu i stradanjima devedesetih godina vezanim uz Banju Luku, te o sadašnjem trenutku.

Foto: Udruga Nazaret

Film je snimila Udruga Hrvata banjolučkog kraja Nazaret, te u njemu većina svjedoka prvi puta govori svoja svjedočanstva

“Film ‘Župa sv. Ante Padovanskog Petrićevac’ govori o vremenu prije velikosrpske agresije devedesetih, vremenu promjena koje su zahvatile i ove krajeve te vremenu rata i stradanja te progona iz zavičaja skoro svih župljana. Nadamo se snimiti serijal Golgota Banjolučke biskupije u kojem bismo kroz izjave i svjedočanstva podsjetili na to vrijeme progona i stradanja Hrvata te time doprinijeti širenju istine o tom vremenu”, kazao je za Narod.hr Vinko Laštro, predsjednik udruge Nazaret, koja okuplja umrežava i povezuje prognane Hrvate iz banjolučkog kraja i pomaže onima koji se žele vratiti.

Foto: Udruga Nazaret

“Prognanih Hrvata, među kojima je i moja obitelj, Banjolučana u Zagrebu i okolici ima barem 5000“, istaknuo je Laštro dodavši kako je prije rata 29.050 Hrvata živjelo u banjolučkoj općini, dok ih je sada 2 do 3 tisuće.

“Naša Udruga Nazaret zalaže da se svima koji to žele omogući povratak, da se obnove kuće svima kojima su oštećene, neovisno o tome hoće li se i kada vlasnik vratiti u svoju nekretninu jer je privatno vlasništvo neotuđivo pravo“, kazao je Laštro.

Laštro je za Narod.hr objasnio kako je “u samo 15 dana kolovoza 1995. iz banjolučkog kraja protjerano je 20.000 Hrvata i to čamcima preko Save iz Srbca u Davor. Svoj doprinos etničkom čišćenju dao je Međunarodni Komitet Crvenog Križa (MCK) koji je aktivno sudjelovao u protjerivanju pod krinkom spajanja obitelji”.

Intervju s predsjednikom udruge Nazaret Vinkom Laštrom u cijelosti pročitajte na portalu Narod.hr.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr