U povodu 150. jubileja Državne bečke opere izložba o povijesti njezina baleta

Foto: böhringer friedrich

Izložba “Ples na vrhovima prstiju – 150 godina baleta Bečke državne opere”, koja dokumentira povijest baleta te operne kuće od 17. stoljeća do danas, otvara se u srijedu navečer u Kazališnom muzeju (Theater Museum) u Beču.

Izložba je organizirana u povodu 150. obljetnice Bečke državne opere (Wiener Staatsoper), koja će se obilježiti nizom svečanosti i novih projekata te s dvije izložbe o povijesti te operne kuće i njezina baleta.

“Izložba u Kazališnom muzeju putovanje je kroz povijest baleta Bečke Državne opere, a kroz 170 arhivskih eksponata: fotografija baletne oprave i video zapisa, ona dokumentira bogatu povijest baletnog ansambla od carskog vremena preko 20. stoljeća do danas”, rekao je na konferenciji za novinare direktor Kazališnoga muzeja Thomas Trabisch.

Bečka državna opera, jedna od najpoznatijih opernih kuća u svijetu, rođendan će proslaviti 25. svibnja matinejom i večernjom premijerom opere “Žena bez sjene” Richarda Straussa, a 26. svibnja velikim svečanim koncertom za široku publiku ispred opere.

Zgrada te impozantne građevine na bečkom prstenu trajala je osam godina. Građena je po nacrtima bečkih arhitekata Augusta Sicarda von Sicardsburga i Eduarda von Nuella u stilu renesanse.

Još za vrijeme izgradnje izgled i stil izazvao je brojna negodovanja kritike i polemike suvremenika. Razočarani arhitekti nisu doživjeli njezino otvorenje.

Svečano je otvorena 25. svibnja 1869. izvedbom opere “Don Giovanni” Wolfganga Amadeusa Mozarta u nazočnosti cara Franje Josipa I. i carice Elisabete.

Nakon ratnog bombardiranja, obnovom i restauriranjem vraćen joj je prvobitni izgled te je drugi put otvorena 1955.

Bogati operni repertoar svrstava taj “hram glazbe” kako nazivaju operu u jednu od najprominentnijih u svijetu, a u programu stalno sudjeluju međunarodni umjetnici.

Uz ostale u njoj je nastupio i niz hrvatskih opernih diva poput Zinke Kunc, Dragice Martinis, njezina prvakinja bila je Srebrenka Jurinac, česti gostujući dirigent bio je i Vjekoslav Šutej, a Tomislav Petranović bio je solist baletnog ansambla.

Za 150. rođendan u operi je provedena detaljna restauracija kako bi joj se vratio stari sjaj, a završni radovi stajali su oko 1,1 milijuna eura.

Kako je rekao direktor Dominique Meyer, Operu posjeti oko milijun posjetitelja na godinu, odnosno više od 600 tisuća gledatelja i više od 300 tisuća posjetitelja u vođenim obilascima.

U godini jubileja na programu je 312 opernih i baletnih predstava, koncerata, matineja. Osim po bogatom opernom repertoaru poznata je i po dječjim opernim izvedbama poput Petra Pana te po tradicionalnom Opernballu.

Cijeli projekt proslave 150. jubileja financiraju partneri i sponzori.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina