U Varaždinu održan humanitarni koncert za Marijine obroke

U ispunjenoj varaždinskoj katedrali večeras je održan humanitarni koncert za Marijine obroke, a sudjelovao je Varaždinski komorni orkestar kojim je ravnao dirigent Anđelko Igrec te dječji zbor II. OŠ iz Varaždina, Mješoviti pjevački zbor KUD-a “Rudolf Rajter“ iz Ivanca, Zbor mladih Varaždinske biskupije i varaždinski katedralni zbor “Chorus angelicus“. Organizator koncerta Ladislav Ilčić pozvao je prisutne da pomognu i žrtvama poplava u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Ovo nam je sada peti koncert, a najviše nas veseli činjenica kako je, kad smo kretali s projektom, u školu išlo oko 400 djece, a danas ih ide preko 600, a to je 200 djece više. Ona više ne trebaju tražiti hranu, već dolaze na nastavu i educiraju se što je ključ nekakve perspektive za njih“, rekao je organizator koncerta Ladislav Ilčić.

Inače, Marijini su obroci u Varaždinu krenuli prije četiri godine kada je u Varaždinskoj biskupiji boravio vlč. Odilon iz Benina.

„Tada sam i sam upoznao Marijine obroke u Zagrebu pa sam došao na ideju da bi mogli u selu Hondji, selu vlč. Odilona, pomoći napraviti kuhinju“, prisjetio se Ladislav Ilčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Kako sam ja glazbenik, organizirao sam Varaždinski komorni orkestar i soliste te različite zborove da tu pjevaju, a tada smo skupili nekih 60.000 kuna i sagradili kuhinju“, istaknuo je Ilčić te naglasio kako se sada svake godine koncertom skuplja hrana za spomenutu kuhinju.

Inače, Marijini obroci su međunarodni pokret koji osigurava svakodnevne obroke u školama za više od 894.000 djece u Africi, Latinskoj Americi i Istočnoj Europi.

Osnivači Marijinih obroka su škotska braća Magnus i Fergus MacFarlane-Barrow koji su 1992. godine, tijekom rata u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, isprva počeli s prikupljanjem hrane i pokrivača, a ubrzo su prikupili dovoljno da napune vozilo te dostavljali pomoć u Međugorje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marijini obroci prisutni su u Hrvatskoj od 2009. godine, a zahvaljujući hrvatskim donatorima pokrenut je projekt Marijinih obroka u Beninu, u kojem gotovo 1500 djece svakodnevno dobiva topli obrok u školi, a u izgradnji je i treća školska kuhinja u Beninu, u OŠ Hozin, u kojoj će oko 650 djece svaki dan u školi dobivati topli obrok.

Vizija Marijinih obroka je da svako dijete dobije dnevno jedan obrok na mjestu obrazovanja, a već je 75 kuna dovoljno da se jedno dijete može godinu dana hraniti Marijinim obrocima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.