Umijeće pizzaiola uskoro na popisu nematerijalne baštine čovječanstva?

Foto: fah

Umijeće napuljskog pizzaiola, sega bubanj s Rodriguesa, umješnost nizozemskih mlinara mogli bi se idućeg tjedna uvrstiti na UNESCO-ov popis kulturne baštine čovječanstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odbor ad hoc UNESCO-a sastaje se od 4. do 9. prosinca na južnokorejskom otoku Jeju kako bi razmotrio 34 zahtjeva za upis na tu listu tradicijskih umijeća na kojoj se dosad nalazi 365 elemenata, povezanih s napjevima, plesom, gastronomijom, proslavama.

Lista nije sastavljena prema kriterijima “izvrsnosti ili ekskluzivnosti”, ne nastoji okupiti “najljepšu” baštinu nego predstaviti raznolikost kulturne nematerijalne baštine, po Organizaciji za obrazovanje, kulturu i znanost UN-a.

“Tri godine na tome radimo”, istaknuo je Sergio Miccu, predsjednik udruge napuljskih pizzaiola. “Ponosni smo da smo izveli tu bitku do kraja za jedan od najstarijih zanata na svijetu”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ta se “kulinarska umješnost koja udružuje gestikulaciju, pjevanje, osmijehe, tehniku, šou” i potječe iz 16. stoljeća, “prenosila se s generacije na generaciju i nastavlja igrati važnu društvenu i kulturnu ulogu” u glavnom gradu Kampanije, ističe se u dosjeu talijanske kandidature.

Dva milijuna osoba potpisalo je “svjetsku peticiju” u znak podrške upisa pizzaiole na listu UNESCO-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.